Esteu aquí

En marxa, el Pla de Barris del Besòs i el Maresme

dimecres, octubre 11, 2017 - 12:28

 

Nous equipaments, educació professionalitzada i promoció de l’ocupació figuren entre els motors principals del projecte que servirà per impulsar aquest territori.

El Pla de Barris del Besòs i el Maresme es va presentar davant el veïnat i les entitats el passat 15 de setembre del 2017 al casal de barri. L’acte va començar amb una explicació detallada sobre els continguts principals del projecte, que s’articula en quatre àmbits: educació, drets socials, activitat econòmica i medi urbà.

L’acte de presentació va venir acompanyat de la projecció d’un documental sobre la memòria oral del Besòs i el Maresme, amb testimonis de diferents veïns i veïnes del barri. El grup Les Anxovetes va amenitzar la tarda amb la interpretació de diverses havaneres i la cooperativa Gregal va ser l’encarregada de proporcionar als assistents un berenar saludable.

El mural fotogràfic que s’elabora en totes les presentacions dels plans de barri de la ciutat, amb imatges del veïnat de cada territori, va començar a crear-se el mateix dia 15 de setembre i es va finalitzar el passat 30 de setembre en el marc del Festival de música per a la convivència Mosaic, on hi van actuar grups com Yacine & The Oriental Groove, Maruja Limón o Paola Arias.

 

Projectes motor

El Pla de Barris és un programa que té per objectiu disminuir les desigualtats entre els diferents barris de la ciutat de Barcelona. El projecte es dissenya en col·laboració amb diferents agents del Besòs i el Maresme i del districte de Sant Martí per tal de tenir una diagnosi precisa i transversal de la realitat d’aquest territori i poder traçar així un pla efectiu que actuï sobre totes les necessitats.

L’Ajuntament de Barcelona ha dissenyat tres projectes motor al Besòs i el Maresme per millorar la vida del veïnat, comerciants i entitats del territori. Els detallem a continuació.

 

Nous equipaments a l’antic cinema Pere IV

La millora de l’avinguda d’Alfons el Magnànim, la transformació de solars en desús o la connexió de la rambla Prim amb el Fòrum serviran per crear espais públics més humans  i vindran acompanyats  de  projectes  que  fomentin la participació dels diferents col·lectius a la vida comunitària que s’esdevé en aquests espais.

L’enderroc de l’antic Cinema Pere IV, que té problemes estructurals i constructius greus, permetrà fer-hi un equipament nou, un edifici singular que esdevindrà un pol d’activitats i serveis per al barri. Aquest nou espai tindrà un caràcter innovador: funcionarà amb horari doble. Durant el dia, serà seu administrativa. A partir de la tarda i durant els caps de setmana, l’antic cinema acollirà les activitats de les entitats del barri i una sala d’estudi nocturn.

 

Institut Rambla Prim: cap a una educació més professionalitzada

El projecte pilot que s’engegarà a l’Institut Rambla prim permetrà iniciar un canvi en la manera com s’aborda l’educació en els centres del Besòs i el Maresme, entenent-la com a una eina de transformació social des d’una visió molt més transversal i integral.

L’Institut Rambla Prim es convertirà en un centre professionalitzat que  contemplarà  un  ensenyament  continuat  durant  tota  la vida  adulta,  ja  sigui  en  una  consideració  de  formació  professional  inicial,  o  de  formació  professional  per  a  l’ocupació.

La nova visió de l’educació inclourà també la promoció del lleure educatiu, les arts i la música com a eines transformadores i de cohesió. Es fomentaran també els projectes pedagògics que ja existeixen, amb formació i dotació de recursos per a les entitats que hi funcionen.

 

Solidaritat, ocupació i formació a la cooperativa Gregal

El  Pla  de  Barris  planteja  accions  d’activació  econòmica  que permetin tenir un retorn social dins del mateix barri i que puguin articular-se dins d’un projecte concret.

Una de les apostes del Pla és la rehabilitació de la cooperativa Gregal, vinculant-la a un projecte de formació i ocupació en el  camp  de  l’hostaleria  sense  deixar  de  banda  el  projecte de menjador social.

Transformar i millorar el Mercat Municipal per dinamitzar i activar el comerç de proximitat i apropar-lo a noves activitats culturals seria el segon vector que persegueix el Pla. Lligar aquest projecte a l’activació dels locals de la plaça del carrer de Palerm per a usos comunitaris o artístics serà el complement que haurà de donar transversalitat i impuls als projectes que es plantegen.