Esteu aquí

La memòria de la Palmera i d'Ana Figuera, als seus espais urbans

divendres, novembre 10, 2017 - 14:35

 

Aquest cap de setmana, la pl. de la Palmera acollirà un element que explicarà als vianants la seva història, mentre els jardins d’Ana Figuera recordaran per sempre la dinamitzadora cultural al seu barri

L’epicentre de la Festa Major de la Verneda Sant Martí està caracteritzat pel relleu de dos dels seus espais urbans. D’una banda a la plaça de la Palmera s’estrenarà un element urbà que explica la singular història d’aquest parc tan simptomàtic del barri de Sant Martí, posant de relleu tant el seu origen fabril i la seva conversió en plaça pública com les característiques dels elements que conté (la xemeneia, la palmera, el monument de Richard Serra…). Aquesta estrena tindrà lloc dissabte 11 de novembre a les 11 h del matí.

L’endemà la festa de la memòria històrica es traslladarà al c. Andrade, on s’hi estrenarà la placa dels Jardins d’Ana Figuera en record d’aquesta dinamitzadora social i cultural tan estimada a la barriada. La festa de posada de llarg de l’espai tindrà lloc diumenge 12 de novembre a les 12 h del migdia.

Ana Figuera, i la Tela de Penélope

Nascuda a Madrid el 1941, l’Ana Figuera va destacar pel seu paper dinamitzador social i cultural del barri. Les seves inquietuds literàries van portar-la a fundar i dinamitzar l’entitat La Tela de Penélope, que va sorgir el 1985 des dels tallers del Centre Cívic Sant Martí amb l’objectiu de trencar amb tot el que havia sotmès les dones en els darrers anys.

Amb la seva desaparició l’any 2000, la Comissió Memòria i Gènere va començar a treballar en la possibilitat de retre homenatge al seu record a través de la dedicatòria d’un espai públic. La proposta ha rebut el suport d’innombrables entitats del barri, especialment des de l’àmbit del desenvolupament dels feminismes.

La palmera i El mur

L’espai que ara ocupa el barri de la Palmera acollia fàbriques tèxtils, químiques i abocadors industrials de residus orgànics, entre les quals Bidones Ballester, d’on prové la xemeneia que acull la plaça i la palmera que hi dona nom.

Amb el desús i l ‘enderroc de la fàbrica, el moviment veïnal va aconseguir convertir l’espai que ocupava en un espai públic, que més endavant va acollir l’escultura ‘El mur’, de l’artista nord-americà Richard Serra. Emblemàtica i controvertida, la proposta escultòrica caracteritza la plaça i en fa un espai atractiu per la seva peculiaritat.

La proposta de Serra influeix en la disposició urbanística dels seus espais, que crea dues atmosferes diferenciades. D’una banda, un àmbit amb una glorieta, bancs i arbres que donen ombra i foscor, i de l’altra, una esplanada sorrosa i càlida, amb la palmera com a element central.