Esteu aquí

Sant Martí de Provençals

El barri s'assenta sobre els terrenys del nucli originari de l'antic poble de Sant Martí de Provençals, que data de l'any 1052 i deu el seu nom al vell temple dedicat a Sant Martí de Tours. El temple, reconstruït més d'una vegada al llarg dels anys, és l'origen de l'actual església de Sant Martí Vell.

Fins als anys cinquanta del segle XX, en aquest territori hi havia camps de conreu, unes quantes masies (Can Planas, Ca l'Arnó, Can Riera, Can Cadena) i l'església. Al final del segle XIX pintors com Nonell, Mir, Pichot i altres hi anaven a pintar els camps i les terres dels entorns.

El barri, com tants d'altres del districte i de tot Barcelona, es va originar com a resposta a les onades immigratòries iniciades els anys 50. Els primers dos grups d'habitatges, a banda i banda del carrer de Guipúscoa, foren promoguts per la Caixa de Pensions i l'Obra Sindical del Hogar. L'aprovació d'un pla parcial del sector, l'any 1958, va accelerar la urbanització dels carrers i va possibilitar la colmatació edificatòria, amb la multiplicació de grans blocs d'habitatges. En resultà un barri amb una alta densitat de població i una manca total d'equipaments i serveis.

Gràcies a la perseverança de la reivindicació veïnal i a la democratització dels poders públics, el barri ha cobert aquells greus dèficits. En són mostra ben palpable l'arribada del metro i la urbanització de la rambla de Guipúscoa, entre altres importants millores al barri.