Esteu aquí

Dues cobertes verdes a la Font de la Guatlla i la Zona Franca

dilluns, juny 11, 2018 - 10:52

L’Ajuntament de Barcelona va convocar l’any passat un concurs de cobertes verdes per promoure’n la implantació, finançant l’elaboració de 45 projectes tècnics i premiant 10 cobertes verdes en edificis privats als quals se subvencionarà el 75% del cost de l’execució. Dues són a Sants-Montjuïc, on guanyarem 538 metres quadrats de verd amb un hort urbà a les cobertes de la residència geriàtrica Gran Via Parc (carrer de Mandoni, 10, a la Font de la Guatlla) i un jardí sobre un edifici d’oficines al número 82 del carrer Longitudinal 6 de la Zona Franca.

En aquest edifici d’oficines, contigu a una nau de cambres frigorífiques de Mercabarna, es proposa enjardinar una extensa coberta, actualment no transitable, amb un entapissat verd que millori tèrmicament l’interior de l’edifici i serveixi per instal·lar-hi una sèrie de panells fotovoltaics. També com a espai de gaudi per als 250 treballadors i els nombrosos estudiants que anualment visiten les instal·lacions. Un sistema de recuperació de l’aigua de condensació de les instal·lacions de producció de fred, junt amb la recollida de pluvials, nodrirà el reg de la coberta. I la nova barana que cal construir s’aprofitarà per implantar-hi jardineres i plaques fotovoltaiques. El projecte incorpora un hotel d’insectes i dipòsit de compostatge.

La residència geriàtrica Gran Via Parc vol convertir les seves dues cobertes en espais d’ús i d’intercanvi d’experiències entre els 170 residents, els 15 treballadors i les 350 visites setmanals que s’hi comptabilitzen. Per a això, hi crearan un jardí comestible de diferents espècies hortícoles que puguin ser cultivades pels residents i aprofitades per a les dietes del centre. Amb mòduls de cultiu regulables i ergonòmics, s’asseguren que persones amb mobilitat reduïda també puguin gaudir dels horts. A més, s’hi implantaran diversos nius i menjadores per a aus, així com hotel d’insectes que ajudin a pol·linitzar els cultius. També es contempla la instal·lació d’un petit hivernacle per preparar planter, així com un compostador per gestionar els residus orgànics.

Les 10 cobertes privades subvencionades a partir d’aquest concurs aportaran més de 4.000 m2 de nou verd a la ciutat, que se sumen a les cobertes ja realitzades en edificis municipals com ara al Mercat de la Vall d’Hebron, a l’edifici Fòrum, a la Biblioteca Zona Nord o a la Biblioteca Joan Maragall.

Més enllà dels 10 guanyadors, els 35 projectes finalistes desenvolupats, així com totes aquelles comunitats de veïns que ho desitgin tenen la possibilitat d’optar a les subvencions anuals per al desenvolupament de cobertes verdes dins el paquet d’ajuts a la rehabilitació, que cobreixen fins al 40% dels costos d’execució.