Esteu aquí

El recompte de persones sense llar registra 1.026 persones que dormen al carrer

dijous, maig 18, 2017 - 16:16

Els 998 voluntaris i voluntàries que han participat en el recompte anual de persones sense llar que organitza la Xarxa d'Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL) han comptat 1.026 persones dormint al carrer, que se sumen a les 1.954 que ho han fet en equipaments municipals i a les 415 d’assentaments irregulars. L’increment de les xifres posa de manifest la necessitat d’un marc que reguli i garanteixi el dret a l’habitatge.

El fenomen del sensellarisme creix tot i els esforços sense precedents que les entitats socials i l’Ajuntament han fet en els darrers anys. Des del 2008, el nombre de persones que dormen al carrer ha crescut en un 56% i les que dormen en equipaments residencials municipals o de les entitats, en un 64%.

Tot i que les causes del fenomen del sensellarisme són múltiples i malgrat l’esforç inversor rècord que s’ha fet, la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, ha assenyalat: “Si no tenim un marc regulador que concebi l’habitatge com un dret, cada vegada estarem excloent més persones.” En aquest sentit s’ha demanat reiteradament una llei que permeti fixar topalls al lloguer, l’augment del salari mínim i la derogació de l’última reforma laboral.

A més, en col·laboració amb les entitats, s’ha dissenyat un nou pla de treball que vincula les polítiques socials amb les polítiques d’habitatge i s’ha elaborat el Pla de lluita contra el sensellarisme a Barcelona 2016-2020, que preveu, entre altres mesures, una inversió superior als 5 milions d’euros fins al 2020 en equipaments i un increment de 10 milions d’euros anuals en els serveis d’atenció a les persones sense llar. En l’elaboració d’aquest pla, com a mesura pionera, hi han treballat persones sense llar.

Resultats del Recompte 2017

Un total de 998 voluntàries i voluntaris han participat aquesta matinada en el Recompte 2017, que organitzen les 34 entitats que integren la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL). Repartits en 287 grups per tota la ciutat, els voluntaris han comptabilitzat 1.026 persones que dormen a la via pública (un 9% més), 1.954 en equipaments municipals (un 2,4% més) i 415 en assentaments irregulars (un 8,3% més).

El recompte organitzat per la XAPSLL és una mesura de visualització i sensibilització del sensellarisme, que enguany s’ha reforçat amb l’elaboració d’una guia amb recomanacions sobre l’abordatge del fenomen sota el lema “Podries ser tu”.

El repartiment per districtes de les persones comptabilitzades dormint a la via pública ha estat el següent:

  • Ciutat Vella: 271 persones
  • L’Eixample: 210 persones
  • Sants-Montjuïc: 188 persones
  • Les Corts: 39 persones
  • Sarrià – Sant Gervasi: 59 persones
  • Gràcia: 29 persones
  • Horta-Guinardó: 45 persones
  • Nou Barris: 43 persones
  • Sant Andreu: 11 persones
  • Sant Martí: 131 persones