Esteu aquí

El Secretariat d’Entitats i Maria Ortega reben la Medalla d’Honor

dijous, desembre 7, 2017 - 10:19

El passat dijous 30 de novembre, el Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta i l’activista de la Marina Maria Ortega, van rebre la Medalla d’Honor de Barcelona en un acte celebrat al Saló de Cent de l'Ajuntament i presidit per l'Alcaldessa, Ada Colau Ballano.

L’entitat de segon grau del districte de Sants-Montjuïc ha rebut la medalla d’honor de la ciutat per la seva tasca de 40 anys vertebrant la vida associativa dels barris de Sants, Hostafrancs i la Bordeta. Per la seva banda, Maria Ortega ha rebut la medalla d’honor de la ciutat pel seu compromís i activisme per la millora del barri i el benestar dels veïns i veïnes del Polvorí i la seva feina al capdavant del centre cultural L’Àncora.

40 anys teixint Sants, Hostafrancs i  la Bordeta

El Secretariat d’Entitats va néixer el 1976 com a secretariat local del Congrés de Cultura Catalana. La reivindicació de la llengua fou, doncs, l’embrió d’aquesta federació territorial d’entitats que oficialment es va constituir com a tal el 1984. Des de llavors, el Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta ha anat creixent i treballant en cada cop més àmbits per defensar i promoure la vida associativa i la participació ciutadana en aquests tres barris de l’antiga vila de Sants. Actualment en formen part més de 310 entitats veïnals i de comerciants, culturals, educatives, esportives, religioses, de gent gran o de defensa dels drets cívics i socials. Per tal de facilitar el treball de coordinació, les entitats disposen de taules sectorials de coordinació en àmbits com la interculturalitat, l’esportiu i el social. Des del 1994, el Secretariat cogestiona amb l’Ajuntament de Barcelona el Centre Cívic Cotxeres de Sants, del qual també forma part des del 1997 el Casinet d’Hostafrancs.

Els valors que fonamenten el Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta són la coordinació associativa, el treball en xarxa i la participació. Les entitats membres reben assessorament i suport en la comunicació, el funcionament i el préstec de materials, a més de tot un seguit de serveis a la carta per facilitar-los el funcionament ordinari i el desenvolupament de les seves activitats.

Amb el Polvorí al cor i al cap

Militant socialista i compromesa des de ben jove amb la lluita per les llibertats, el pare de Maria Ortega va ser durant nou anys un pres polític. En arribar al Polvorí, ella es va implicar a fons per superar les carències que tenia el nou barri i dignificar-lo, perquè calia des d’asfaltar els carrers fins a fer-hi arribar els subministraments d’aigua i llum. També frenar el pla parcial que va preveure l’enderroc del Polvorí i el trasllat de tot el veïnat a Mollet del Vallès. Per tot això, la Maria Ortega és membre fundadora de les associacions de veïns del Polvorí i de Nostra Senyora de Port. Però sobretot del centre cultural femení L’Àncora, que segueix presidint, després d’haver-lo creat fa més de 60 anys amb una desena d’amigues com a Centro Cultural Popular y de Promoción Femenina. Ho van fer sota el paraigües d’Acció Catòlica i així, en aquella època, van poder disposar d’alguns recursos. Fins i tot d’un pis on les dones com ella aprenien a cuinar i cosir, però primer de tot a llegir i escriure.

Quan el Polvorí es va haver de reconstruir per enderrocar els habitatges afectats d’aluminosi, ella fou una de les 180 voluntàries disposades a marxar als nous pisos de l’Illa Metalco, al passeig de la Zona Franca, on viu. Als locals de la planta baixa també té ara la seu l’Àncora, el Centre Cultural de l’Àmbit de la Dona que, amb l’impuls i el compromís de la Maria Ortega, segueix contribuint al creixement de les dones i la millora dels barris de la Marina.