Esteu aquí

La nova comercialitzadora pública d'energia elèctrica 'Barcelona energia' comença a operar

diumenge, febrer 11, 2018 - 10:46

 

La iniciativa s’emmarca en el conjunt de mesures per a la transició energètica impulsades per l’Ajuntament

L’empresa pública “Barcelona Energia” ja és una realitat. L’1 de desembre ja va superar els tràmits legals per poder operar al mercat elèctric, i com a tal apareix en el llistat de comercialitzadores d’energia elèctrica de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), regulador del mercat elèctric espanyol.

L’1 de febrer la comercialitzadora pública va iniciar la seva activitat de representació d’instal·lacions de generació en el mercat elèctric. Des s’aleshores gestiona 45 MW de generació pública d’energia, i exporta a la xarxa gairebé 200.000 MWh elèctrics d’energia verda, de proximitat i local, lligada a l’economia circular (que equivaldria al consum aproximat anual d’unes 87.000 famílies).

L’objectiu per al 2019 és duplicar l’energia renovable,
que ha de servir per il·luminar carrers i equipaments públics
tot garantint els drets energètics a més de 20.000 llars

L’inici de l’activitat de representació suposa actuar com a agent del mercat elèctric de les plantes que actualment gestiona i explota:

41 plantes fotovoltaiques instal·lades en edificis municipals,
-la planta de valorització energètica de Sant Adrià del Besòs, i
-la planta d’aprofitament energètic de biogàs de l’abocador del Garraf.

Desenvolupament futur

En una segona fase, a partir del mes de juliol està previst que la comercialitzadora pública subministri l’energia elèctrica d’edificis i equipaments municipals de la ciutat de Barcelona. Posteriorment s’oferirà aquest servei a la ciutadania.

El regidor de Presidència, Aigua i Energia, Eloi Badia, destaca la importància de recuperar la gestió pública de l’energia, “perquè en un servei bàsic com aquest no poden primar els interessos d’uns quants per sobre de l’interès general. De fet, és un dels sectors on la sobirania té un paper cabdal”.

Segons ha assegurat Badia: “Ens estem dotant d’eines per augmentar el lideratge públic, per independitzar-nos de l’oligopoli elèctric; per desenvolupar un paper actiu en el mercat energètic; per ser més verds i omplir la ciutat d’energies renovables; per ser més eficient, amb el màxim possible produït localment, per facilitar l’autoconsum, per garantir el dret energètic i fer partícips a la ciutadania i que aquesta tingui un paper actiu”.

La comercialitzadora pública d’energia elèctrica és una prioritat del Govern Municipal com a instrument de promoció i estímul de la generació energètica local i renovable tant a nivell d’equipaments municipals com també per a la ciutadania.

Aquesta iniciativa s’emmarca en el conjunt de mesures per a la transició energètica impulsades per l’Ajuntament de Barcelona, amb l’objectiu de donar a conèixer els beneficis ambientals, socials i econòmics que suposa la generació energètica amb fonts renovables així com fer un consum racional de l’energia.