Esteu aquí

L’Ajuntament compra els habitatges del carrer d'Elkano, 61

dijous, abril 12, 2018 - 15:16

L’Ajuntament de Barcelona ha exercit el dret al tanteig per evitar l'especulació amb l'edifici d'habitatges del número 61 del carrer d'Elkano, al Poble-sec. L'entitat Anida Operaciones Singulares (vinculada al BBVA) tenia previst vendre'l a Sky Holdings 2005 i Dirot Spai SL. L'adquisició suposa una inversió municipal de 2,8 milions d’euros, sumant el preu de compra i les obres que s’hauran de realitzar en alguns pisos per posar-los a punt.

Amb aquesta compra, l’Ajuntament de Barcelona frena una operació que podia haver tingut un caràcter especulatiu i avança en l’ampliació del parc públic de lloguer assequible a través de tots els mecanismes al seu abast: des de l’expropiació de pisos buits fins a la mobilització de pisos de lloguer privat cap al lloguer assequible, passant per les compres a través de l’exercici del dret de tanteig i retracte en zones d’alta demanda o amb inquilins en situacions de vulnerabilitat.

L’Ajuntament formalitzarà ara els contractes de lloguer amb les famílies que viuen en aquests pisos, d’acord amb cadascuna de les situacions econòmiques i socials en què es troben. A més a més, té previst fer les reparacions i millores necessàries en alguns dels pisos, sobretot en banys i cuines.

Altres adquisicions d’edificis a Sants-Montjuïc

Al juny de 2017, l’Ajuntament va adquirir l’edifici del número 37 del carrer de Leiva, en aquest cas exercint el dret a retracte. Amb aquest retracte es va aturar la compra que hi anava a fer el fons d’inversió Vauras Investment SL. Qui va vendre l’immoble va ser també Anida Operaciones Singulares. Les famílies llogateres que vivien en aquest edifici d’Hostafrancs, amb 14 habitatges, havien denunciat públicament que estaven essent víctimes d’assetjament immobiliari.

Una altra adquisició realitzada recentment ha estat la de l’edifici del carrer de Rossend Arús, 36-38, al barri de Sants, en aquest cas exercint el dret al tanteig. Es va formalitzar el gener passat. Es va adquirir a l’entitat financera Building Center SAU. L’edifici té quatre pisos que es rehabilitaran a través de l’adjudicació en masoveria urbana mitjançant una licitació pública.

Per altra banda, l’Ajuntament ha comprat quatre pisos situats de manera aïllada en diferents finques dels barris de la Marina de Port, el Poble-sec, i Hostafracs (dos es van comprar al Banc Sabadell i els altres dos, al BBVA). Alhora, l’Ajuntament està gestionant a través de la cessió per usdefruit 14 habitatges arreu del districte, procedents d’entitats financeres: vuit de la Sareb i sis de Building Center.

Així doncs, entre compres i cessions, l’Ajuntament s’ha fet amb 52 pisos a Sants-Montjuïc (del total de 493 adquirits arreu de la ciutat, amb una inversió total de 40 milions d’euros). Per altra banda, han estat mobilitzats 136 pisos del districte des del lloguer privat cap al lloguer assequible, de manera que en aquests moments a Sants-Montjuïc hi ha un total de 1.386 pisos de lloguer per sota del preu de mercat, és a dir, un 1,78% del total del parc residencial de lloguer d’aquest territori.