Esteu aquí

Reduïm el consum d'aigua i energia als equipaments municipals

dimecres, març 14, 2018 - 19:38

Una cinquantena d'equipaments públics de Barcelona han aconseguit estalviar gairebé un 20% en gas (632.191 kWh), un 15,6% en aigua (5.142 m3) i un 5,4% en electricitat (97.117 kWh) gràcies a la primera Marató d’Estalvi Energètic, una campanya per fomentar les bones pràctiques en l’ús i el consum d’energia, que s'ha dut a terme durant les quatre fredes setmanes del febrer d'enguany. Als sis equipaments de Sants-Montjuïc que hi han participat s'ha estalviat una tercera part de l'aigua (1.603 kWh), un 7,7% en gas (26.520 kWh) i un 3,8% en electricitat (7.712 kWh).

La Marató d’Estalvi Energètic ha consistit que la ciutadania i els treballadors/es que fan ús dels edificis i equipaments municipals siguin conscients de l’energia i l’aigua que poden evitar consumir, per exemple, utilitzant només mig dipòsit de la cadena del vàter, pujant les escales a peu en comptes de fer servir l’ascensor o programant a un nivell adient la temperatura de climatització. Durant tot el mes de febrer, a les seus dels districtes, gerències municipals, centres cívics, equipaments esportius municipals, escoles i instituts que han participat a la iniciativa s’ha aconseguit estalviar un consum energètic equivalent al de 1.083 famílies de quatre membres durant un mes i gairebé dues piscines olímpiques d’aigua.

Per valorar l’estalvi energètic assolit, s’ha realitzat un control del consum de cada equipament municipal del mes de febrer i s’ha comparat amb la mitjana del mateix mes dels darrers tres anys. Tot i haver estat el febrer més fred dels analitzats, en general els resultats de la marató han estat força positius.

A Sants-Montjuïc, els estalvis més importants s’han aconseguit a l’Escola Pau Vila (18,7% en electricitat, 11,6% en aigua, 34,8% en gas) i en els consums d’aigua del Centre Esportiu Municipal l’Espanya Industrial (que s’ha reduït un 38,8%), de l’Escola Sant Medir (15,3%) i de la seu del Districte (13,2%). En aquesta seu i al Casinet d’Hostafrancs no ha estat possible reduir el consum d’electricitat en aquest febrer, recordem, tan gèlid en comparació amb els anteriors.

Si es comparen els resultats de les seus dels districtes, veiem que pel que fa al gas, percentualment, la que més n’ha reduït el consum és la del Districte de Sarrià – Sant Gervasi, amb un 20,75% d’estalvi. En relació amb l’aigua, el Districte de Sant Martí és el que n’ha estalviat més, en concret un 44,53%. Finalment, el Districte de les Corts ha quedat al capdavant pel que fa a la llum, amb un 16,06% estalviat.

L’estalvi econòmic assolit amb aquesta Marató d’Estalvi Energètic es traslladarà al pressupost del projecte A la Marina, posem tota l’energia!, que pretén reforçar la detecció de la pobresa energètica i la defensa dels drets energètics del veïnat d’aquests barris, més vulnerable en aquest aspecte.