Esteu aquí

Sants-Montjuïc celebra la Primavera Republicana

dimarts, abril 10, 2018 - 13:43

Del 14 al 21 d’abril, un ampli programa de memòria, festiu i institucional servirà per celebrar els valors republicans de llibertat, igualtat i fraternitat. A més de la ja tradicional ofrena floral el 14 d'abril a la plaça de la República de Nou Barris, dissabte al vespre hi ha ball a la plaça Comercial i diumenge, festa al nou carrer de Pepe Rubianes, a la Barceloneta. Sants-Montjuïc acull un cicle de cinema republicà que comença a l'Apolo i acaba a la Lleialtat, la presentació d'un llibre sobre l'alcalde republicà Jaume Aiguader i l'exposició sobre la revolució pedagògica de Ferrer i Guàrdia, al Castell de Montjuïc.

Aquests dies s’inauguraran faristols i plaques d’informació històrica a diversos indrets de la ciutat dedicats a persones, fets o llocs rellevants relacionats amb els valors republicans. Dijous, 19 d’abril, a les 10.30 h, se’n descobrirà una al costat del monument a Francesc Ferrer i Guàrdia (Alella, 1859 – Barcelona, 1909) que hi ha a Montjuïc, a l’avinguda de l’Estadi, al costat de l’accés al Palau Nacional. La revolució pedagògica de Ferrer i Guàrdia és el nom de l’exposició que es pot visitar fins al 2 de setembre al Castell de Montjuïc. Ferrer i Guàrdia, afusellat després de ser condemnat per un tribunal militar, és el creador de l’Escola Moderna, un projecte pràctic de pedagogia llibertària.

El mateix dijous, 19 d’abril, a les 19 h, al Districte de Sants-Montjuïc, es presenta el llibre ‘Jaume Aiguader. La nació popular’ de Manuel Pérez Nespereira, coeditat per la Fundació Josep Irla i l’Ajuntament de Barcelona. L’autor, doctor en història per la Universitat de Barcelona, recordarà la figura i el llegat polític d’aquest metge que va ser alcalde de Barcelona durant la Segona República.

Per primer cop, la Primavera Republicana inclou aquest any un cicle de cinema republicà que comença dimarts, 17 d’abril, amb la projecció a la Sala Apolo d’El pianista, adaptació de Mario Gas de la novel·la de Manuel Vázquez Montalbán. Obrirà la sessió Miquel Tejada al piano. El cicle seguirà dijous, 3 de maig, a la Lleialtat Santsenca amb Númax presenta de Joaquim Jordà.

Com a tret de sortida de la Primavera Republicana, El Born CCM organitza aquest dimecres, 11 d’abril, La Vetllada Avenir de teatre anarquista, inspirada en les vetllades que es feien en diversos teatres del Paral·lel donant a conèixer drames socials d’autors com Mirbeau, Ibsen o Cortiella i, alhora, conferències sobre els valors anarquistes entre els obrers. En aquesta nova vetllada, es farà una lectura dramatitzada de La parella ideal de Felip Cortiella, una de les primeres obres explícitament feministes del teatre català, i un concert líric de Griselda Ramon i el pianista Àlex Jordi amb peces de Wagner, Clavé i Morera.

Programa festiu

El dia 21 d’abril al vespre tindrà lloc a El Born Centre de Cultura i Memòria un concert espectacle de commemoració del 87è aniversari de la II República, amb cançons de Marina Rossell i la recreació artística de textos de Victor Català, Mercè Rodoreda, Maria Aurèlia Capmany i Montserrat Roig, mitjançant la veu de l’actriu Sílvia Bel i ballarins coreografiats per Ramon Oller. L’espectacle, anomenat Dones i Segona República. Commemoració del 87è aniversari de la II República, s’emmarca en l’exposició “Montserrat Roig 1977. Memòria i utopia”.

El mateix 14 d’abril, també se celebrarà a la plaça Comercial (davant d’El Born), un concert per ballar de la mà de Rocío Márquez, una de las figures més rellevants del flamenc contemporani, i Pony Bravo, un dels grups de rock que millor ha sabut unir la tradició andalusa amb el pop contemporani.