Esteu aquí

Barcelona endega una campanya per frenar els rumors i missatges discriminatoris a les xarxes socials

dilluns, febrer 12, 2018 - 13:57

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa una acció comunicativa a través de les xarxes socials sota l’etiqueta #NoComparteixoRumors per saber com actuar davant de missatges i rumors discriminatoris a les xarxes socials.

La iniciativa és de la Xarxa BCN Antirumors, que aplega a més de 1000 membres entre entitats i persones a títol individual, entre els quals es troba l’Ajuntament de Barcelona, i que vol remetre l’augment dels discursos negatius sobre la diversitat cultural i religiosa que creix a les xarxes socials.

La Xarxa BCN Antirumors posa a disposició dels usuaris un protocol per saber què fer i com actuar per aturar les cadenes virals de missatges estereotipats.

El protocol apel·la a la responsabilitat dels propis usuaris que puguin rebre a través de les seves xarxes socials missatges que els incomodin o indignin perquè facin un discurs insultant, manipulador, falsament informatiu entorn a la diversitat cultural. La viralitat d’aquests entorns digitals fa que els rumors discriminatoris es propaguin amb molta rapidesa, moltes vegades de forma impulsiva sense reflexionar-ne prou sobre el seu contingut o veracitat.

També explica que si el missatge conté expressions que promoguin, justifiquin o incitin l’odi, la violència i la discriminació per motius d’ideologia, religió o creences, situació socio-econòmica, ètnia, origen nacional, sexe, orientació o identitat sexual, gènere, malaltia o discapacitat es pot denunciar als administradors de la xarxa o, presencialment, al jutjats de guàrdia i a la Fiscalia de Delictes d’Odi i Discriminació. A més, els usuaris es poden adreçar a S.O.S Racisme, a l’Observatori contra l’Homofòbia, als diferents cossos de seguretat i a l’Oficina per la no Discriminació, aquesta última depenent de l’Ajuntament de Barcelona.

En canvi, si es tracta d’un rumor basat en estereotips o en dades no contrastades, parcials, falses o errònies, o bé, si insulta o parla de manera denigrant, el protocol recomana demanar respecte, avisar a l’emissor que no et torni a enviar aquesta tipologia de missatges, intentant frenar la viralitat i convidant a la persona a informar-se i actuar responsablement a les xarxes socials. La infografia demana fer-ho de manera ferma, però sempre des del diàleg, el debat constructiu i el pensament crític.

Aquesta és una iniciativa més de la Xarxa BCN Antirumors, que porta més de 5 anys treballant sobre aquest tema.

Més informació