Esteu aquí

Barcelona inaugura al barri del Putxet i el Farró el centre cultural dedicat a la ciència Vil·la Urània

dilluns, març 12, 2018 - 16:13

El Districte de Sarrià – Sant Gervasi inaugura  un nou equipament municipal al barri del Putxet i el Farró dedicat a la divulgació científica i a l’art dels teixits i el craft.

El passat divendres, 9 de març, va tenir lloc  la inauguració del primer equipament de la ciutat dedicat a la divulgació científica i parteix del llegat que va fer l’astrònom Josep Comas i Solà de la seva casa a la ciutat.  El nou equipament municipal del districte de Sarrià-Sant Gervasi està ubicat al carrer Saragossa número 29 del barri del Putxet i el Farró. El nou edifici, sostenible i autosuficient, suma més de 3.000 m2 a l’equipament.

Vil·la Urània es converteix així en un espai de cultura amb caràcter intergeneracional i una àmplia diversitat d’interessos i temàtiques, amb programació participativa i oberta a tothom. L’equipament també serà un centre neuràlgic a la ciutat sobre el teixit i el craft.

Amb caràcter familiar

A Vil·la Urània s’hi troba un Espai Familiar de 0 a 3 anys, un casal Infantil per a infants de 4 a 12 anys i un Centre Cívic amb tallers per a adults i activitats per a totes les edats.

A més, aquest equipament desenvolupa dos projectes singulars, un que gira al voltant de la divulgació científica, conforme el llegat de l’astrònom Josep Comas i Solà, propietari de la primera casa de Vil·la Urània, i la Galeria Urània, que promou l’art tèxtil i el craft.

La gestió es treballa amb la participació de la Federació d’Entitats de Vil·la Urània, les entitats socials i les científiques de l’entorn.

Una aposta per la sostenibilitat

El nou edifici, que es troba adjacent a la casa original de Vil·la Urània, té una superfície construïda de 3.242,25 metres quadrats. Repartits en 8 plantes, l’espai compta amb un sistema de climatització innovador i sostenible que el fa autosuficient gràcies a un sistema de vegetació i lames de vidre que regulen constantment la temperatura.

A més, es pot passar directament d’un edifici a l’altre per la planta soterrània, per la planta baixa i per la passarel·la de la primera planta, a través de la qual es pot accedir a la terrassa de l’antiga Vil·la Urània.

La casa original de Josep Comas i Solà ha estat totalment rehabilitada. La planta baixa, molt lluminosa, serà un espai relacional que es prolonga amb una petita terrassa i un jardinet per la banda de Via Augusta. A la planta soterrània s’ha dedicat un espai expositiu a la figura de l’astrònom.

L’edifici nou es projecta cap al mar amb una façana de vidre darrera la qual unes lames i diferents plantes modulen l’entrada de sol i d’aire que contribueixen a una climatització més sostenible de l’equipament. A dins, les parets i portes són de vidre per tal que el sistema de climatització funcioni de manera òptima a cada espai.

A cada planta, a més, hi ha una filera de jardineres amb unes plantes específiques que podran cuidar els usuaris del centre, que també ajudarà al confort i benestar de l’edifici. Aquest sistema de climatització, administrat informàticament és totalment innovador i constitueix un tret diferencial e l’equipament.

L’equipament de Vil·la Urània ha suposat una inversió total de 8.355.674 euros (IVA inclòs)

Un astrònom pioner al barri del Putxet i el Farró

Josep Comas i Solà (1868-1937) va ser un astrònom i divulgador científic barceloní. Pioner de l’astronomia moderna, va realitzar moltes de les seves observacions des del seu domicili, a Vil·la Urània. En morir, va llegar aquest edifici a la ciutat de Barcelona demanant expressament que es fes servir com a “observatori popular, grup escolar o institució cultural”.

A més, va dirigir l’Observatori Fabra des de la seva creació l’any 1904 i va escriure durant molts anys de manera regular articles sobre astronomia i ciències.