Esteu aquí

La campanya de prevenció d’incendis, en marxa als barris de muntanya

dilluns, juny 19, 2017 - 17:24

Amb l’arribada del bon temps l’Ajuntament de Barcelona mitjançant els Bombers i la Guàrdia Urbana de Barcelona inicien les tasques preventives a l’entorn de Collserola per tal d’evitar incendis durant el període d’estiu.

Aquests dos cossos de la ciutat duen a terme diverses actuacions a l’entorn de Collserola per tal de millorar les condicions i vetllar perquè la muntanya arribi als mesos de més calor amb les condicions més òptimes. La vigilància de la zona forestal té una especial importància en la temporada d’estiu, amb l’augment de visitants i del nivell de risc per incendi.

Bombers de Barcelona ha iniciat la campanya que estarà activa fins a mitjans de setembre. Durant aquest període el Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament (SPEIS) adapta i reforça els seus dispositius per fer front als mesos d’estiu i donar una resposta ràpida i eficaç davant els possibles incendis forestals que es puguin produir en aquest àmbit en els mesos de més calor a la ciutat.

L’inici de la campanya forestal suposa l’activació del Parc de Bombers de Vallvidrera per tal d’obtenir un ràpid accés a la zona forestal actuant amb menys temps de resposta en cas d’incendi.

El dispositiu que desplega el Cos de Bombers estableix tres zones de cobertura bàsiques a la Serra de Collserola amb recorreguts diaris per l’entorn forestal que inclouen la zona del Cim del Forat del Vent fins a Santa Creu d’Olorda, a Vallvidrera; i la Carretera de les Aigües i la Carretera de Vallvidrera.

Bombers compta amb un protocol d’actuació que es nodreix d’informació permanent sobre la climatologia i que, segons els valors d’aquests índexs meteorològics, comporta automàticament la mobilització de recursos. Els condicionants meteorològics es controlen en comunicació amb l’Observatori Fabra, que proporciona informació sobre la velocitat del vent, la humitat relativa i la temperatura mitjana; i amb el Consorci del Parc de Collserola, que informa d’incidències i és titular i responsable del parc.

Per la seva banda, la Guàrdia Urbana dels districtes de muntanya incrementa els contactes amb els veïns i veïnes de la zona i augmenta el patrullatge preventiu. El Districte de Sarrià-Sant Gervasi també endega una campanya a través de flyers, cartells i banderoles per tal de sensibilitzar el veïnat sobre les mesures preventives a adoptar per tal de prevenir incendis en les zones de muntanya.

Durant l’estiu del 2016 es van produir 32 incendis a l’entorn del Parc de Collserola que pertany al terme municipal de Barcelona, i 20,06 hectàrees van quedar afectades.