Esteu aquí

La policia de Barri ja és present a la meitat de la ciutat

dijous, maig 17, 2018 - 11:36

Més de 70 agents i comandaments de la Guàrdia Urbana formen part dels Equips de Policia de Barri. Es preveu que a finals d’any s’incorporin els equips de Gracia, Horta-Guinardó i Les Corts, i a principis de l’any vinent els de Sarrià-Sant Gervasi i l’Eixample.
Després d’un any de la implementació d’aquesta mesura del Pla Director de la Guàrdia Urbana s’ha observat una millora de les relacions amb el teixit veïnal i la coordinació amb la resta de serveis municipals

L’Equip de Policia de Barri té com a objectiu principal treballar sobre els problemes de convivència i seguretat amb les funcions següents:

– Tenir un coneixement precís del barri, la seva diversitat, equipaments, entitats i problemàtiques per tenir un diagnòstic continuat d’aquest territori.
– Detectar problemes i dissenyar intervencions orientades a la seva resolució amb una perspectiva transversal i comptant amb altres serveis i amb la ciutadania. Segons el cas, cogestionar o derivar-los a altres serveis i/o administracions.
– Mantenir relacions de proximitat a través del contacte permanent, en especial, amb la ciutadania organitzada en entitats i associacions de veïns i comerciants.
– Donar resposta directa a la ciutadania de les demandes efectuades a GUB en el seu àmbit de competència.
– Assistir als espais formals de participació del districte i el barri (consell de prevenció i de barri) i als informals que poden servir per enfortir les relacions i obtenir informació sobre les dinàmiques del barri.
– Compartir el diagnòstic sobre seguretat i convivència amb el districte i la informació del territori, segons els nivells i espais establerts.

En definitiva, són una figura que tenen el paper d’interlocutor del cos de policia barceloní dins del teixit associatiu i veïnal en matèria de prevenció, seguretat i convivència, amb un caràcter anticipatiu, de coordinació i de contenció i recuperació social dels conflictes, tal i com contempla el Pla Director de la Guàrdia Urbana. El Policia de Barri aporta el coneixement de les casuístiques del territori i el microterritori, proposa solucions, fa partícip i implica a la ciutadania i fa seguiment de les problemàtiques. La forma de treball d’aquests equips és transversal amb la resta de serveis públics amb l’objectiu de donar la millor resposta a les demandes dels veïns, veïnes i del teixit associatiu i comercial, garantir els drets de les persones i la convivència ciutadana.

Es preveu que a principis del 2019 finalitzi el desplegament a la resta de la ciutat amb els 73 agents referents de Barri. Es preveu que a finals d’any s’incorporin els equips de Gracia, Horta-Guinardó i Les Corts, i a principis de l’any vinent els de Sarrià-Sant Gervasi i l’Eixample.