Repositori institucional BCNROC

L’Ajuntament de Barcelona, conscient que el coneixement i l'accés a la documentació municipal pública és un dret essencial i un instrument, útil i necessari, per a una societat més justa i inclusiva, ha  posat a internet, a disposició de tota la ciutadania, els documents municipals, nascuts digitalment o digitalitzats, a través del repositori d’accés obert, anomenat BCNROC (Barcelona Repositori Obert de Coneixement).

BCNROC és el repositori institucional, mitjançant el qual l’Ajuntament proporciona en accés lliure i gratuït aquests materials de divulgació pública.

BCNROC s’emmarca en el moviment global d’accés obert i s’acompanya d’una política per la difusió i la reutilització de la documentació municipal de difusió pública que s’aplica a tots els documents municipals de divulgació elaborats a partir de l’1 d’octubre de 2015.

BCNROC obre al món les normes, les memòries, els projectes, els plans, els pressupostos, les mesures de govern, les enquestes, els dossiers de premsa, els materials multimèdia i tots els documents que recullen les activitats del Govern municipal al llarg del temps. També incorpora les col·leccions digitalitzades i té voluntat de preservació.

L’accés obert permet a l’Ajuntament de Barcelona ser més transparent, promoure l’intercanvi i generar noves idees; eliminar els desnivells per accedir a la documentació municipal pública; potenciar la reflexió i compartir el coneixement municipal per una societat més justa; facilitar la descoberta d’aquest coneixement a les xarxes digitals, i facilitar-ne la reutilització per part de tercers interessats.

El repositori és transversal per a tot l’Ajuntament i serveix de dipòsit únic on apunten els altres webs municipals que difonen documentació municipal destinada a difusió. S’ha concebut com l’eina que permet a l’Ajuntament recollir, emmagatzemar, gestionar, compartir, transformar i difondre els recursos d’informació digitals i les seves metadades, i pretén facilitar les recerques als usuaris i la seva posterior recuperació, l'accés i la reutilització des d’internet.

BCNROC és interoperable amb altres repositoris nacionals i internacionals perquè suporta els estàndards i protocols OAI-PMH (Open Access Initiative Protocol for Metadata Harvesting), compleix els estàndards de metadades Dublin Core i està optimitzat per a dispositius mòbils.

Són objectius concrets de BCNROC:

  • Afavorir la descoberta i la visibilitat dels documents de l’Ajuntament de Barcelona i de les seves metadades a les xarxes digitals des de múltiples repositoris.
  • Garantir l’emmagatzematge, la gestió i l’accessibilitat, present i futura, d'aquests documents, de manera fàcil, gratuïta, lliure, completa, permanent, reutilitzable i actualitzada contínuament.
  • Potenciar l’accés obert facilitant l’autopublicació de la producció documental.
  • Fomentar l’intercanvi, la innovació i la reutilització dels documents de l’Ajuntament de Barcelona.
  • Valorar les col·leccions patrimonials digitalitzades de l’Ajuntament de Barcelona i donar-les a conèixer al món en general i a la ciutadania de Barcelona en particular.
  • Dotar tots els documents digitals que formen part del repositori obert d’una URI (Uniform Resource Identifier), un identificador uniforme de recursos electrònics que reconeixerà inequívocament, d’una manera estable, persistent i flexible el document municipal a les xarxes digitals.

La col·lecció del repositori és heterogènia, amb diversitat de continguts i de tipologies documentals. La llengua predominant dels documents és el català. Així i tot, també hi ha documents municipals publicats en altres llengües, com el castellà, l’anglès, el francès, l’àrab, el bengalí, el rus, l’urdú o el xinès en funció del públic al qual s’adrecen.

Es pot trobar documentació municipal anterior a l’octubre del 2015, nascuda digitalment o digitalitzada que forma part de les col·leccions bibliogràfiques i documentals del Servei de Documentació i Accés al Coneixement (SEDAC) o d’altres biblioteques i centres de documentació municipals. Si estas cercant un document i no el trobeu al BCNROC, et recomanem que facis la cerca al Catàleg col·lectiu de les biblioteques de l’Ajuntament de Barcelona (CBAB).

Per a més informació pots consultar la secció Reutilització dels documents municipals  i  Multimèdia (fotografia i vídeo).

Cerca de manera eficient al BCNROC
Enllaços relacionats: