Biblioteca del Centre de Formació del Laberint (Abril del 2019)

Biblioteca del Centre de Formació del Laberint. Selecció de les noves incorporacions al fons documental de la Biblioteca.

Aquest mes destaquem:

– 100 proyectos de jardinería infalibles / Catherine Delvaux,. Editorial Larousse, 2018. ISBN-13: 978-84-16984-72-5

Guia il·lustrada de projectes fàcils de reproduir i composicions ràpides en testos ja sigui en testos, en un balcó, en un petit jardí amb instruccions precises i segons les estacions de l’any.

– Ancient trees : trees that live for a thousand years / Edward Parker & Anna Lewington. London : Batsford/Kew Royal Botanic Gardens, 2012. ISBN: 9781849940580

Llibre que presenta aquelles espècies d’arbres que han viscut durant més de mil anys i que es consideren els éssers vius més antics de la Terra; des de les sequoies de Califòrnia, els grans roures d’Europa, fins als arbres de Banyan a la Xina. Els autors ofereixen una història aclaridora de cada espècie arbòria, inclosa la ubicació, els detalls botànics de l’arbre i les seves característiques.

– Bones pràctiques ambientals de la jardineria i el paisatgisme : gestió dels espais verds. Barcelona: Fundació de la Jardineria i el Paisatge, gener de 2019. ISBN: 9788496564848

Normativa que posa en relació les bones practiques ambientals de la jardineria i el paisatgisme i és vàlida per incorporar-les en les fases d’execució i de manteniment de les obres. Avalua i proposa bones practiques per minimitzar els potencials impactes ambientals inherents a les actuacions de jardineria i paisatgisme. Alhora serveix de guia pràctica de consulta per qualsevol organització dedicada a la jardineria i als espais verds que decideixi implantar un programa de bones practiques ambientals.

– Botánica insólita / José Ramón Alonso Peña. Editorial. Next Door Publishers S.L., 2016. ISBN-13: 978-8494443534

El llibre divulgatiu que conté 36 capítols curts i il·lustrats on s’expliquen troballes científiques d’alguna cosa curiós sobre les plantes, des de les més grans del planeta fins a les més minúscules. Són capítols curts que van acompanyats d’unes il·lustracions espectaculars de Yolanda González, artista especialitzada en il·lustrar obres científiques. És una edició científica i alhora una obra d’art amb una bibliografia en cada capítol.

– La Magia de los árboles : simbolismo, mitos y tradiciones, plantación y cuidados / Ignacio Abella. Barcelona : RBA, junio de 2018. ISBN: 9788490569894

Aquesta obra única s’endinsa en el ric bosc de la nostra memòria col·lectiva, recollint els principals mites i creences que existeixen al voltant de l’arbre, un dels símbols vivents més poderosos del planeta. Ens proposa una nova forma de mirar-los, al costat del millor manera de plantar i cuidar les espècies més emblemàtiques de la península ibèrica.

– Miniscapes: Crea tu propio terrario / Clea Cregan. Editorial Gustavo Gili, 2016. Colección GGDIY. ISBN: 9788425229893

Obra per aprendre a construir un terrari i conviure amb un preciós jardí en miniatura. S’expliquen, pas a pas, 16 projectes amb les plantes adequades, tècniques i materials bàsics, les cures i el manteniment (reg i poda) per a un jardí en miniatura.

– The remarkable baobab / Thomas Pakenham. London : Weidenfeld & Nicolson, [2004]. ISBN: 9780297843733

Originals d’Àfrica i Austràlia, els baobabs poden ser les formes de vida més antigues del planeta. Molts dels espècimens que encara romanen en peu existeixen des de fa més de dos mil anys. D’enorme grandària i aspecte estrany, han proporcionat aliments, medicines i llocs de refugi i adoració a innombrables pobles, fins i tot en ocasions com presons i tombes. L’autor narra les innumerables supersticions i mites, així com la història sovint estranya, que envolta a aquests enigmàtics arbres.

– Sowing beauty : designing flowering meadows from seed / James Hitchmough. Portland, Oregon : Timber Press, [2017]. ISBN: 978-160469632-5

L’obra descriu pas a pas com dissenyar meravelloses plantacions ecològiques en prats barrejant diferents llavors i que un cop sembrades, només requeriran un baix manteniment. El conegut dissenyador, James Hitchmough, explica en detall les tècniques per crear comunitats vegetals per a qualsevol persona interessada en un paisatge naturalista i innovador.

 – Tree bark : a color guide / Hugues Vaucher ; translated and edited by James E. Eckenwalder. Portland ; Cambridge : Timber Press, [2003]. ISBN: 978-160469248-8

Obra il·lustrada que inclou més de 440 espècies i varietats d’arbres de tot el món sobre els patrons i textures de les escorces. El llibre proporciona 550 fotografies d’espècimens més joves i més vells, mostrant els canvis distintius que l’edat fa a l’escorça, en desenvolupar i expandir-se per adaptar-se al creixement de l’arbre.

– Un año en Sand County / Leopold, Aldo. Madrid : Editorial Errata Naturae, 2019. Colección Libros salvajes. ISBN-13: 9788416544950

Una obra que reuneix l’experiència vital d’Aldo Leopold en defensa de la naturalesa i incorpora la primera teoria ètica sobre com tractar i tenir cura de la terra. Un dels escrits més importants i influents de la història de l’ecologia i el conservacionisme. Un clàssic indispensable a la mateixa altura que «Walden» de Thoreau. A la primera part del volum, l’autor relata, mes a mes, les temporades que passa al seu refugi. A la segona part, narra alguns dels episodis que han marcat la seva vida des del punt de vista de l’ecologia i l’activisme mediambiental, i que, al llarg de quaranta anys i un continent, li han permès constatar la profunda ferida que estem causant a la Terra. Finalment, en l’última part, Leopold ens proposa una reflexió lúcida i profunda sobre els camins possibles per recrear la nostra relació amb el que és viu per a una ètica de la terra.

– La vida secreta de una hoja / Steven Vogel. Editorial Fondo de Cultura Económica, 2018. ISBN-13: 978-6-07-165487-8

La vida secreta d’un full està constituïda per 14 capítols, que descriuen els processos biològics, químics i físics de les fulles de les plantes per adaptar-se al seu medi ambient. L’obra comença contextualitzant el seu objecte estudi des de la ciència, i a partir d’això aborda en els capítols següents la il·luminació i la fotosíntesi. A continuació explica els processos de difusió de gasos i de l’aigua a l’interior de la fulla, així com el contacte amb l’aire i amb diversos climes des de la seva superfície. Al final del llibre s’emfatitza la relació dels fenòmens que ocorren en el full amb altres àmbits en la vida de les espècies.

DONACIONS:

– El Bosque en el Silvetum del Montseny / por Joaquín Martín Diéguez. Barcelona : Diputación Provincial. Servicio forestal, 1971.

– Plantas de nuestros muros, aceras y alcorques / [texto y fotografías:] Álvaro Izuzquiza Ibáñez de Aldecoa. [Madrid] Á. Izuzquiza Ibáñez de Aldecoa DL de febrer 2019. ISBN: 9788409085835

– Viles Florides, a Catalunya, fem créixer el verd : Guia de municipis / [una iniciativa de: Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya… [et al.]]. [Vilassar de Mar : Viles Florides], 2018.