Biblioteca del Centre de Formació del Laberint (febrer del 2018)

Biblioteca del Centre de Formació del Laberint. Selecció de les noves incorporacions al fons documental de la Biblioteca.

Aquest mes destaquem:

Plantas leñosas ornamentales : control de enfermedades producidas por hongos y cromistas / José Luis Andrés Ares. Madrid : Mundi-Prensa, 2015.

Manual que aborda les malalties produïdes per fongs i cromistes en les espècies llenyoses ornamentals, sota l’òptica tradicional que comprèn les següents facetes: importància de la malaltia, simptomatologia, vista del patogen, aspectes epidemiològics, control de la malaltia i mesures de quarantena. El text es complementa amb fotografies de simptomatologia de malalties, a més, dels principals fongs i cromistes patògens, així com nombroses il·lustracions dels principals patògens tractats.

El Cultivo de las plantaciones frutales / Fernando Gil-Albert Velarde. Madrid : Mundi-Prensa, 2015.

El llibre inclou tècniques de cultiu aplicades en els fruiters de secà i els de regadiu. Aprofundeix en els temes sobre les cobertes vegetals i les inertes (mulching), en l’aplicació d’herbicides, les tècniques de fertilització i aportació d’esmenes, i les tècniques de reg emprades en l’actual fruticultura.

The Victorian Fern Craze / Sarah Whittingham. Oxford : Shire, [2009].

Fern Fever (o Pteridomanía, per donar-li el seu nom oficial), va arribar a Gran Bretanya entre 1837 i 1914 i va aconseguir el seu punt màxim entre 1840 i 1890. Encara que en segles anteriors les falgueres van jugar un paper important en els costums i el folklore, va anar només en aquest període que van ser cobejats per raons estètiques i com a representació en l’arquitectura i les arts decoratives. Una bogeria que va afectar a l’existència mateixa d’algunes espècies.

Jardines : los verdaderos y los otros / Umberto Pasti ; dibujos de Pierre Le-Tan ; prólogo de José Carlos Llop ; traducción de Ma. Ángeles Cabré. Barcelona : Elba, 2014.

Aquest catàleg de Umberto Pasti inclou tot tipus de jardins fent una radiografia dels seus propietaris i la nostra societat; així mateix i de manera irònica de la resistència botànica que dóna lloc a creacions commovedores. Apareix el jardí del col·leccionista fanàtic, del personatge exquisit i distingit però artificial; el del milionari freturós de passió per qui el seu jardí no representa més que un símbol del seu triomf social; els parterres kitsch que s’instal·len en les rotondes, el jardincillo improvisat en una gasolinera; fins i tot el jardí pornogràfic en el qual la naturalesa desbocada esclata deixant al descobert tota la seva sensualitat.

El Libro de la madera : una vida en los bosques / Lars Mytting ; prólogo de Roy Jacobsen ; traducción del noruego de Kristina Solum y Antón Lado. Tercera reimpressió 2017. [Barcelona] : Alfaguara, 2016.

Èxit de vendes i guanyador de diversos Premis, aquest llibre explica la relació de l’ésser humà amb el foc, una relació tan antiga i universal que es diria que en aprendre sobre la fusta es coneix la vida amb més profunditat. L’autor escandinau transmet els ensenyaments d’experts i afeccionats, divertides anècdotes i emocionants històries de la vida, la naturalesa i sobre l’ús d’una font d’energia que es renova.

 

Donacions

Creación de ambientes en jardines : diseño y decoración para su espacio exterior / Tessa Evelegh ; traducción: Inés Martín, fotografias de Debbie Patterson. Madrid : Libsa, 1997