Biblioteca del Centre de Formació del Laberint (novembre del 2017)

Biblioteca del Centre de Formació del Laberint. Selecció de les noves incorporacions al fons documental de la Biblioteca.

Aquest mes destaquem:

Guía de helechos de la Península Ibérica y Baleares / Enrique Salvo Tierra. Madrid : Pirámide, cop. 1990.

Guia il·lustrada amb mapes de les falgueres de la Península Ibèrica i les Balears. Les falgueres van ser els primers colonitzadors dels continents, dominant la flora terrestre durant diversos milions d’anys. En l’actualitat, tan sols hi viuen unes 12.000 espècies, i moltes d’elles amenaçades d’extinció per la fragilitat dels ecosistemes en què habiten. La primera part comença amb una introducció, en la qual s’exposen els aspectes històrics, biològics, biogeogràfics i de conservació de la divisió Pteridophyta. I la segona part descriu cadascuna de les espècies, on es donen detalls de l’ecologia, distribució, cultiu ornamental, utilització farmacològica, etcètera.

La Memoria del paisaje : pasado y futuro de un patrimonio común / Ignacio Abella. Bilbao : Libros del Jata, DL 2016.

Aquesta obra és una invitació a revisitar alguns dels paisatges més significatius, fins fa ben poc, en l’economia rural del nord peninsular i l’Europa atlàntica, i a entendre’ls per les seves formes d’us i altres aspectes culturals. L’autor s’interessa sobretot pels antics sistemes de gestió, amb l’ànim que puguin servir per construir models actualitzats en els quals les polítiques econòmiques, socials i ecològiques, trobin llocs comuns d’entesa i les poblacions locals puguin tornar a identificar-se amb el poble, la comarca, i el lloc que habiten.

Les Herbes remeieres : de la cultura popular al fàrmac : una aproximació etnobotànica / Ramon Gausachs i Calvet. Barcelona : Rafael Dalmau, 2007-2008. 2 volums.

Un intens treball històric, etnogràfic, antropològic, folklòric, botànic i biològic, mèdic i farmacològic, acompanyat de fotografies, il·lustracions, plànols, fragments literaris i poètics d’escriptors principalment catalans, dites, refranys, rodolins i corrandes populars sobre les herbes remeieres. El primer volum inclou els estudis generals sobre la tradició herbolària i la fitomedicina, així com les fitxes de les herbes remeieres de la lletra A a la C incloses. El segon, i darrer volum, inclou les fitxes de les herbes remeieres de la lletra D a la Z incloses, així com les fitxes de les plantes medicinals de recent introducció a casa nostra, i un capítol orientat a la preparació i al consum de les herbes remeieres.

Rhipsalis in the West Indies / Nathaniel Lord Britton. London : Forgotten Books , 2015.

Aquesta obra és una reproducció d’un treball històric realitzat el 1909 amb el títol “Extracte de Rhipsalis a les Índies Occidentals” que tracta de les famílies d’aquestes plantes comunes en els tròpics d’Amèrica i Àfrica indicant la probabilitat d’una connexió entre els continents.

 

Donacions

Guia de criteris tècnics pel disseny d’espais verds urbans / [direcció tècnica i coordinació: Joan Gual Martí]. Barcelona : APEVC, 2012. Disponible en línia: http://www.apevc.org/sites/default/files/docs/publicacions/Guia-criteris-tecnics-disseny-espais-verds.pdf

Guide des 400 jardins publics de Paris / Jacques Barozzi ; préfaces: Jacqueline Nebout et Janic Gourlet. Paris : Hervas, cop. 1992