Llibres municipals (Maig del 2019)

SEDAC. Llibres incorporats al Catàleg del Servei de Documentació i Accés al Coneixement

Destaquem

Aisa, Ferran. La vaga de La Canadenca : la conquista de les vuit hores. Barcelona : Ajuntament de Barcelona : Edicions de 1984, 2019.

Recorregut de la lluita per la conquesta de la jornada laboral de vuit hores de La Canadenca, juntament amb les seves etapes posteriors, la formació de nous sindicats, com la Confederació Nacional del Treball i la història de la lluita de les dones treballadores de la època.

Art i cultura de postguerra: Barcelona 1932-1962. Barcelona : Ajuntament de Barcelona, 2018.

Aborda la recuperació de la cultura i l’art durant la postguerra a Barcelona. Recull textos i imatges sobre aquesta etapa i la seva duresa, així com el sorgiment d’una nova societat després de la Guerra Civil, oberta a la cultura moderna, que va permetre construir les bases del model cultural actual de la ciutat.

Capsir i Maíz, Josep. Baró de Viver 1939-1944: els consells de guerra = los consejos de guerra. Barcelona : Ajuntament de Barcelona, 2018.

Relat dels consells de guerra als que van ser sotmesos una sèrie de veïns i veïnes del barri del Baró de Viver de Barcelona de 1939 a 1944. Inclou entrevistes i material gràfic i documental sobre aquests processos militars del règim dictatorial feixista que es van viure al barri.

Feriche, Ricardo. Barcelona fotos (prohibidaes). Barcelona : Ajuntament de Barcelona ; Madrid : La Fábrica, 2018.

Recull de fotografies políticament incorrectes, irreverents, robades, furtives, censurades o prohibides a Barcelona, les quals expliquen una història diferent sobre la ciutat. Apareixen imatges de tot tipus fetes per trenta fotògrafs que presenten el retrat d’una Barcelona oculta.

Giménez i Compte, Carlota. L’Ateneu Hortenc, el Foment Hortenc i els Lluïsos d’Hort: instrucció, esbargiment i cultura. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 2018.

Repàs de la història del sorgiment dels ateneus a Catalunya en general i una revisió posterior de la trajectòria de cada una de les tres entitats hortenques, així com de la relació entre elles i la seva influència en la vida cultural del barri d’Horta.

Graus, Ramon. L’arquitectura del Mercat del Born. Barcelona : Ajuntament de Barcelona : El Born Centre de Cultura i Memòria, 2017.

Mostra l’arquitectura capdavantera europea en la construcció del Mercat del Born i les seves etapes de disseny. L’autor presenta la història de l’edifici, el seu rescat, les propostes de restauració posteriors al franquisme i la restauració definitiva de l’edifici derivada de la confirmació de les troballes arqueològiques al seu interior.

Guàrdia, Manuel ; Oyón, José Luis. Memòria del Mercat del Born. Barcelona : Ajuntament de Barcelona : El Born Centre de Cultura i Memòria, 2017.

Narra la història del Mercat del Born, des del seu naixement, l’any 1876, la seva trajectòria i diferents funcions al llarg del temps. L’autor reconstrueix el llarg període d’activitat d‘aquest epicentre de l’abastiment de Barcelona i la vida quotidiana i memòria de la gent que hi va treballar.

Lapin. Poblenou: atlas ilustrado de un barrio industrial. Barcelona : Ajuntament de Barcelona, 2018.

Il·lustracions i reflexions que pretenen documentar l’extinció del barri industrial del Poblenou, on el paisatge urbà està canviant i molts dels seus antics edificis i fàbriques acabaran per desapareixer.

Segura Soriano, Isabel. Barcelona feminista: 1975-1988. Barcelona : Ajuntament de Barcelona, 2019.

Recorregut per la història del feminisme als carrers i espais públics de Barcelona, que s’inicia a l’any 1975, declarat com Any Internacional de la Dona per les Nacions Unides, i en el que es van celebrar les Primeras Jornadas Nacionales por la Liberación de la Mujer, just després de la mort de Franco.

Topografia de la destrucció: els bombardeigs de Barcelona durant la Guerra Civil (1936-1939). Barcelona : Ajuntament de Barcelona : Fundació Carles Pi i Sunyer, 2018

Cens complet i exhaustiu dels immobles de Barcelona afectats per les bombes caigudes sobre la ciutat durant la Guerra Civil i l’avaluació dels danys que van causar. Permet la geolocalització de les destruccions de la guerra aèria damunt la cartografia històrica de la ciutat.