Els serveis municipals, a punt per a la nit de Cap d'Any

30/12/2017 - 10:03

Redacció

Amb l'objectiu de començar l'any i combinar les celebracions amb normalitat, el primer dia de l'any els serveis municipals es reforcen per garantir una bona entrada al 2018. La Guàrdia Urbana, juntament amb els Mossos d'Esquadra, reforçaran la presència a l'avinguda de la Reina Maria Cristina, el dispositiu de neteja doblarà esforços a tota la ciutat i el metro funcionarà tota la nit.

 

Tant la Guàrdia Urbana de Barcelona com els Mossos d’Esquadra reforçaran la seva presència a l’avinguda de la Reina Maria Cristina, al peu de Montjuïc, on tindrà lloc l’espectacle de Cap d’Any, per dur a terme tasques de prevenció i garantir-hi la seguretat.

A la zona de l’espectacle, a fi de reforçar les tasques de vigilància i seguretat dels cossos policials, es col·locaran elements de protecció que en cap moment impediran el pas dels vehicles policials o d’emergències. En aquest sentit, la vorera de la banda Llobregat de l’avinguda de la Reina Maria Cristina estarà tancada al públic com a vial i zona de seguretat.

L’únic accés a la zona de celebració serà per la plaça d’Espanya. No es permetrà l’accés de públic ni per l’avinguda de Rius i Taulet ni per l’avinguda de Francesc Ferrer i Guàrdia. Aquestes vies es reservaran per a evacuació en cas d’emergència i per facilitar el desallotjament una vegada s’acabi l’espectacle.

A fi de controlar i d’impedir actes incívics, s’establirà un dispositiu de seguretat i de control amb filtres dinàmics, format per equips de Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana, a l’accés de la plaça d’Espanya i al llarg de l’avinguda de la Reina Maria Cristina.

Talls de trànsit i afectacions als vianants

Des de l’inici del muntatge de l’espectacle, el dia 28, s’ha tancat la vorera del costat Llobregat de l’avinguda de la Reina Maria Cristina, i s’ha deixat lliure per al pas de vianants el tram de vorera situat entre els estanys i la calçada fins al dia 31. Amb motiu de l’assaig general, dissabte, dia 30, a les 20.00 hores es tallarà el trànsit a tota l’avinguda, procurant que l’avinguda de Rius i Taulet quedi lliure per a la circulació. El dia 31 la circulació quedarà tallada a totes dues vies a partir de les 19.00 hores.

Abans, a les 17.00 hores, es tancaran tots els accessos de vianants al voltant de la zona de la pirotècnia. La zona a totes dues bandes del Palau Nacional es tancarà a les 22.30 hores, quan es talli el trànsit de l’avinguda dels Montanyans.

Efectius de neteja

L’operatiu de neteja previst per al Cap d’Any preveu un reforç dels equips de neteja desplegats a la zona de la plaça d’Espanya i l’avinguda de la Reina Maria Cristina. En aquest dispositiu extraordinari participaran 45 operaris de neteja. També es col·locaran 40 lavabos químics, dels quals 4 estaran adaptats per a persones amb diversitat funcional.

Els equips de neteja treballaran conjuntament amb la Guàrdia Urbana, tant pel que fa a les tasques prèvies a l’inici dels actes com a la neteja posterior de tota la zona.

A l’entorn de plaça d’Espanya i a l’avinguda de la Reina Maria Cristina s’instal·laran bujols de vidre on la gent podrà canviar el vidre que porti per gots de plàstic. Per fer el bescanvi, hi haurà dos promotors cívics amb el suport de 26 auxiliars.

Un cop s’acabi l’espectacle, i de manera coordinada amb la Guàrdia Urbana, els equips faran una neteja integral de tot l’espai.

També hi haurà un reforç del dispositiu de neteja amb equips que treballaran per garantir que espais com la plaça de Catalunya i la Rambla estiguin nets a primera hora del matí.

Dispositiu en tota la ciutat

En previsió que a la plaça de Catalunya o en altres indrets principalment del centre de la ciutat —tot i que no hi ha cap acte— es concentrin grups de persones per celebrar el Cap d’Any i es produeixin actes que puguin incidir en el desenvolupament normal de l’ús de la via pública, la Guàrdia Urbana, en coordinació amb els Mossos d’Esquadra, establirà un dispositiu de prevenció.

La Guàrdia Urbana també vetllarà per garantir el descans dels veïns i les veïnes, i es vigilaran les activitats il·legals a la via pública. Durant aquests dies, els agents han estat fent inspeccions en locals de concurrència pública incidint especialment en les infraccions relacionades amb els sorolls molestos, l’excés d’aforament i el consum de begudes alcohòliques per menors o a la via pública. Durant els dies previs a les celebracions, la Guàrdia Urbana, conjuntament amb el Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament (SPEIS), també han inspeccionat aquests establiments per garantir que se’n compleixin les condicions de seguretat.

Alcoholèmia i drogotest

Durant la nit, la Guàrdia Urbana reforçarà la seguretat viària a la ciutat i establirà controls d’alcoholèmia i drogotest en diferents punts, amb l’objectiu d’incrementar-hi la prevenció d’accidents.

Metro durant 67 hores seguides

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) torna a posar a disposició de la ciutadania el servei de metro durant tota la nit de Cap d’Any de manera ininterrompuda. Així, 9 línies i 154 estacions de la xarxa de metro funcionaran des de les cinc del matí de dissabte, 30 de desembre, fins que acabi el servei de dilluns, 1 de gener, a les dotze de la nit. És a dir, es donarà servei durant 67 hores sense interrupció. L’obertura del metro al llarg de la nit festiva del canvi d’any pretén facilitar els desplaçaments ràpids i segurs dels ciutadans de Barcelona i l’àrea metropolitana, i forma part del dispositiu de Nadal de TMB.

Per arribar a l’avinguda de la Reina Maria Cristina, l’Ajuntament recomana el metro com a mitjà de transport públic idoni, concretament l’estació d’Espanya (L1 i L3), la més propera, i també les d’Hostafrancs (L1), Tarragona (L3), Rocafort (L1) i Poble Sec (L3). Un desplegament especial de personal ajudarà a regular els fluxos de passatge en aquestes estacions, tant a l’inici com al final de la festa. En tot cas, es recomana als usuaris que segueixin les indicacions dels empleats i dels sistemes de megafonia i senyalització.

A causa dels preparatius de la festa, als voltants de l’emplaçament hi haurà desviaments de les línies de bus de TMB que hi circulen, inicialment la 13, la 23 i la 150, afectacions que es podran ampliar a altres línies segons les restriccions de trànsit que s’apliquin a la plaça d’Espanya el mateix dia 31 i l’afluència de públic.

Més informació