L’Ajuntament de Barcelona activa en fase d’alerta el Pla d’Actuació d’Emergència Municipal per Neu i Gel

08/02/2018 - 12:00

Comunicació, seguretat i prevenció

Els equips d’Ecologia Urbana – Medi Ambient i Serveis Urbans – estan activats i preparats per actuar en cas que sigui necessari, per escampar sal i retirar neu en cas que agafi.

En total, a Barcelona hi ha 105 contenidors de sal repartits per la ciutat des del principi de l’hivern – per a l’ús de veïns i particulars – i 655 tones emmagatzemades – per a l’ús dels professionals municipals-. Els contenidors de sal es troben a la zona alta de la ciutat (als districtes de Les Corts, Gràcia, Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris), els barris de muntanya i els centres sanitaris. Cada contenidor té uns 700 kg de sal, i en total hi ha més de 72 tones de sal distribuïdes en indrets estratègics de la ciutat. Aquests contenidors estan a disposició dels veïns.

A més de la disponibilitat de sal per evitar l’acumulació de neu i glaç, el Pla d’Actuació d’Emergència Municipal per Neu i Gel preveu la mobilització dels recursos de l’àrea d’Ecologia Urbana – Medi Ambient i Serveis Urbans:

– 24 vehicles equipats amb pala llevaneus i escampador de sal – amb 2 operaris cadascun, amb un personal mínim de 44 persones per torn – En cas de necessitat, tots els equips de baldeig i fins i tot alguns d´escombrada es poden reconvertir en equips manuals per escampar sal.
– 8 vehicles equipats amb pala llevaneus amb 2 operaris cadascun, amb un personal mínim de 16 persones per torn.
– 8 punts d´emmagatzematge de sal.

Paral•lelament Bombers de Barcelona i Guàrdia Urbana estan preparats per activar-se en cas que sigui necessari i han reforçat els seus serveis.

Consells bàsics en cas de nevades a la ciutat:

Des de l’Ajuntament, es recomana a la ciutadania, en cas que nevi, evitar l’ús del vehicle particular, en la mesura del possible, i utilitzar el transport públic subterrani. Especialment, es recomana evitar circular per les carreteres que travessen la serra de Collserola.

Si s’ha de sortir de casa s’aconsella fer servir roba i calçat adequats pel mal temps i la neu.

Com a actuacions preventives i de cura dels edificis i les comunitats de veïns, l’Ajuntament recomana no mullar els carrers per evitar la formació de plaques de gel, i no llençar neu acumulada als terrats, terrasses i balcons -en cas que n’hi hagi- cap a la via pública.

Per a més informació, es pot consultar els telèfons 010, 012, la web municipal i les xarxes socials: twitter @BCN_Ecologia, @BCN_Mobilitat, @tmbinfo, @barcelona_GUB,@BCN_Bombers @barcelona_cat i @barcelona_010.