"Tot i el perill, no vau dubtar d'ajudar qui pitjor ho estava passant"

08/09/2017 - 17:57

Redacció

La Guàrdia Urbana, els Mossos d'Esquadra, els Bombers de Barcelona, el Servei d'Emergències Mèdiques de la Generalitat i el Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona reben la Medalla d'Or al Mèrit Cívic per la seva actuació després de l'atemptat. Aquests cossos van auxiliar i atendre les víctimes just després de l'atropellament massiu a la Rambla la tarda del 17 d'agost.

Quan es va produir l’atropellament massiu a la Rambla, vint agents que hi eren en aquell moment van ser els primers a donar l’alerta, van acordonar i evacuar la zona i van ser els primers a auxiliar i atendre les víctimes i a realitzar-los tasques de reanimació.

De manera immediata, uns tres-cents efectius van intervenir a la zona de l’atac i també en altres espais emblemàtics de la ciutat per reforçar-hi la seguretat, en coordinació amb els Mossos. A més, 340 efectius van oferir-se voluntaris per incorporar-se al servei. La Guàrdia Urbana va oferir també el seu suport als Mossos d’Esquadra en la recerca de l’autor de l’atemptat.

Del cos de Bombers de Barcelona es van desplegar 36 efectius i 12 vehicles que van donar suport a l’atenció sanitària, l’evacuació de persones i per habilitar dos punts mèdics a la Rambla, en coordinació amb al Servei d’Emergències Mèdiques de la Generalitat, que va traslladar una cinquantena d’ambulàncies i 112 professionals, entre metges, personal d’infermeria i tècnics. També, 25 persones que es trobaven de vacances es van traslladar als hospitals que atenien els ferits.

Les medalles d’honor han reconegut també el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), que va atendre 166 persones de forma presencial, tant a la seu del carrer de la Llacuna com als espais habilitats al Raval i a l’Eixample. També va oferir atenció per telèfon a 220 persones que es van posar en contacte amb el 900 703 030, i van acompanyar 74 familiars de les víctimes en les tasques de reconeixement a l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya. Una trentena de persones van dormir al mateix CUESB la nit del 17 d’agost.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reconegut que, més enllà de la professionalitat, els serveis d’emergències i cossos de seguretat van fer el més difícil en el moment més difícil. “La vostra vida era en perill, però no vau dubtar d’ajudar qui pitjor ho estava passant”, ha dit. I ha conclòs: “Va ser molt dur, però si tornés a passar, voldríeu ser a la Rambla.” En nom de l’Ajuntament i de la ciutat ha tornat a expressar l’agraïment a la feina feta durant la tarda del 17 d’agost.

Ampli reconeixement

També s’ha volgut recordar la dedicació de tots els treballadors i les treballadores i de la ciutadania que s’hi va bolcar després de l’atemptat, que van tenir un paper destacat el dia de l’atemptat o en dies posteriors: la Creu Roja de Catalunya, Protecció Civil de la Generalitat, els diferents hospitals i centres sanitaris, l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, el servei de neteja de l’Ajuntament, els taxistes de Barcelona, les àrees de Comunicació i Premsa de l’Ajuntament i de la Generalitat, els establiments com El Corte Ingléso o el Hard Rock Cafe i tots els comerços de la Rambla i l’entorn, l’Hotel Palace i tot el veïnat de la Rambla i de Ciutat Vella.