Compromís europeu per promoure la cocreació de polítiques per combatre la pobresa i l’exclusió social

Compromís europeu per promoure la cocreació de polítiques per combatre la pobresa i l’exclusió social

Inclusió social. La xarxa URBinclusion, integrada per nou ciutats europees i liderada per Barcelona, publica un manifest que recull les conclusions a les quals s’ha arribat després de tres anys compartint coneixement.

La xarxa URBinclusion, integrada per nou ciutats europees i liderada per Barcelona, publica un manifest que recull les conclusions a les quals s’ha arribat després de tres anys compartint coneixement.

Des de 2016, nou ciutat europees (Copenhaguen, Glasgow, Cracòvia, Nàpols, Timisoara, Lió, Trikala, Torí i Barcelona) han estat intercanviant coneixements i aprenent juntes sobre els reptes d’implementar estratègies adreçades a combatre l’exclusió social, en el marc del projecte europeu URBinclusion, finançat pel programa de la Unió Europea URBACT i liderat per l’Ajuntament de Barcelona.

Aquest aprenentatge conjunt entre les ciutats participants ha quedat recollit ara en el web del projecte, on s’hi poden trobar diversos articles, vídeos, recomanacions i anàlisis de certes accions estratègiques per a la inclusió social en zones prioritàries de cadascuna de les ciutats. Dels materials concloents del projecte, destaca el manifest The URBinclusion Cycle (El cercle de l’URBinclusion), un document que vol ser un punt de referència o conjunt de recomanacions pràctiques perquè es consolidin polítiques efectives que facin front als dilemes de la pobresa, en tant que fenomen multidimensional.

Implementar aquest tipus de polítiques no és una tasca que segueixi una nítida trajectòria lineal, sobretot tenint en compte el context actual de proliferació de noves expressions de pobresa i segregació urbana. Al contrari, implica un procés circular construït a partir de diverses accions que progressivament estableixen les condicions idònies per progressar en els objectius fixats.

En aquest procés, el manifest conjunt de les nou ciutats de l’URBinclusion manté que és vital assegurar un enfocament integrat –que trenqui les barreres entre sectors i nivells d’intervenció municipal–, la implicació dels actors locals, l’exploració de nous esquemes de finançament i la consecució efectiva de resultats. Per això, el monitoratge dels progressos i l’avaluació ha d’ocupar el lloc central del cercle, només així es pot assolir el procés d’aprenentatge.

Finalment, URBinclusion apunta a la necessitat de convertir la participació social –la implicació de la ciutadania i el teixit social–, en la condició permanent per aquest tipus d’estratègies i deixar de concebre-la com una tècnica d’intervenció episòdica. Per lluitar contra la pobresa i l’exclusió social, totes les ciutats integrants de la xarxa manifesten la seva voluntat de promoure pràctiques de cocreació, recorrent a múltiples agents, instruments i llenguatges.

Més informació