Teatre fòrum i reportatge comunitari contra l’edatisme

Gent gran. Els fòrums oberts de La Xixa Teatre visibilitzen els prejudicis i estereotips que pateixen les persones grans, per combatre l’edatisme

11Fer-nos grans per patir discriminació? Parlem d’edatisme! Aquest és el títol del fòrum obert que La Xixa Teatre ha desenvolupat durant els darrers mesos a diversos equipaments municipals per visibilitzar els principals prejudicis, els estereotips i els problemes que afecten les persones grans pel fet mateix de ser grans.

Solitud no desitjada, infantilització, discriminació mèdica o sobreprotecció per part de familiars són algunes de les situacions en què es troben sovint les persones grans i que es van debatre al fòrum celebrat el desembre passat al Casal de Barri Pou de la Figuera. Durant la trobada, algunes persones grans van exposar els casos de discriminació que han patit, i també iniciatives per combatre la solitud no desitjada o per accedir al cohabitatge. Com a cloenda, alumnes del curs impartit per La Xixa Teatre sobre innovacions metodològiques per a professionals que treballen amb persones grans van teatralitzar situacions de discriminació per edatisme, en format de teatre fòrum.

El teatre fòrum presenta situacions de conflicte teatralitzades, amb participació del públic i de professionals dinamitzadors. El reportatge comunitari, aplicat a les persones grans, consisteix a crear un relat comú al voltant del fet de ser gran que contribueixi a generar cohesió entre la comunitat, superant prejudicis i estereotips relacionats amb la discriminació per edat (edatisme). Aquestes són dues de les tècniques que utilitza La Xixa Teatre en les seves activitats, amb el suport del departament de Promoció de la Gent Gran de l’Ajuntament de Barcelona.