Ja s'ha presentat la guia “Cuidem qui ens cuida, és de justícia!”

Aquest dimarts 4 de desembre s’ha presentat públicament la guia “Cuidem qui ens cuida, és de justícia!”, un document adreçat a les famílies que vol fomentar la contractació digna i justa dins del sector del treball de la llar i les cures. La guia explica, d’una manera clara i entenedora, la terminologia, la normativa aplicable, les responsabilitats dels contractants i quins són els passos a seguir per contractar persones treballadores de provisió de cures i de suport a la llar.

La presentació, que va tenir lloc a la Casa Orlandai, ha arrencat amb la intervenció de la consellera de Sarrià-Sant Gervasi, Paula Kuffer, que ha assegurat que cal incidir especialment en la contractació justa “perquè no només és un dret de les persones treballadores sinó que ha de ser una obligació per la part contractant”. La consellera ha afegit que es tracta d’una qüestió de corresponsablitat perquè “els drets d’unes depenen dels deures de les altres” i ha anunciat un cicle de xerrades per fer pedagogia.

Des de l’any 2016, l’Ajuntament de Barcelona ha fet un treball intens de diagnosi per conèixer quina és la situació de la cura a la ciutat i disposar no només de dades quantitatives sinó també qualitatives de com s’està proveint la cura a Barcelona. La conclusió d’aquesta observació és la necessitat de replantejar el sistema de cures dins del model socioeconòmic del que deriva la Mesura de govern de Democratització de la Cura a la Ciutat de Barcelona 2017-2020, amb 68 actuacions adreçades a posar les cures al centre de les polítiques municipals. Segons la directora de Serveis d’Economia Cooperativa, Social, Solidària i Consum, Ester Vidal, aquesta mesura vol “reconèixer i visibilitzar la importància de les tasques de cura que fan possible la vida i el treball productiu” i “combatre situacions de desigualtat”. En relació a la guia ha afegit que “recull el màxim de casuístiques possibles per donar resposta a diferents necessitats” perquè la cura no deixa de ser una activitat econòmica i, per tant, “s’ha d’incloure a l’agenda de la política econòmica de la ciutat”.

“Cuidem qui ens cuida, és de justícia!” és fruit de la reflexió amb moltes organitzacions i col·lectius que des de fa anys treballen en l’acompanyament de les treballadores de la llar i les cures. Una d’elles és Anem per Feina que ofereix a empreses i famílies un servei de mediació laboral des d’una perspectiva inclusiva i justa. Des de l’entitat Pedro Moreno ha assegurat que el sector de la cura és un punt de trobada de dues precarietats “la de les treballadores de la llar que no tenen contracte ni dret a l’atur i el de la precarietat de la provisió de cures a la societat”. La guia aborda temes molt diversos com els descansos obligatoris, les altes a la Seguretat Social, la regulació de les baixes mèdiques o la identificació de riscos laborals, entre altres. Des d’Anem per feina han insistit en la necessitat de transformar el marc jurídic vigent però afegeixen que “tot i que la llei actual és dolenta hem de fer que es compleixi” i això passa pel coneixement de la mateixa.

Les persones i famílies que tinguin dubtes sobre alguns aspectes concrets de la guia poden adreçar-se físicament als punts d’informació de drets laborals de Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i Nou Barris. Aquests espais ofereixen assessorament individual, formació grupal i distribueixen materials informatius genèrics en diversos idiomes i específics pels sectors de turisme, restauració, llar, cures i neteja. Durant el 2018 han atès més de 700 persones. Segons Mar Vallecillos, de la Direcció de Proximitat de Barcelona Activa, “no hi haurà desenvolupament econòmic si hi ha precarietat i vulneració de drets laborals”.