L’Institut Català de les Dones (ICD) inaugura una campanya per la prevenció i detecció de les violències sexuals

Les publicacions es donaran a conèixer a través d’una campanya per les xarxes socials i de la xarxa ja existent de recursos d’atenció, educatius, culturals, d’entitats i agents socials, amb l’objectiu de difondre missatges per prendre consciència i ajudar a identificar la violència sexual en totes les seves formes, tant simbòlica com física, a més donar eines d’acció.

“Les dones tenim dret a viure de forma lliure i sense por” és el títol de la publicació adreçada especialment a les dones, i “Alt i clar: Els homes rebutgem les violències sexuals” la que es dirigeix principalment als homes.

L’assetjament sexual, els abusos i les agressions sexuals són violències masclistes que utilitzen el sexe com a forma de control. No entenen d’edat ni d’espais: es poden exercir en l’àmbit de la parella, la feina, la família, el carrer, els espais d’oci, les xarxes socials, i un llarg i desafortunat etcètera. Sense cap mena de dubte, aquest tipus de violències estan causades per una altra violència primera: el masclisme.

El punt de partida de “Les dones tenim dret a viure de forma lliure i sense por” és la dada dramàtica que totes les dones, conscientment o no, han viscut situacions de violències sexuals. Precisament perquè són habituals i quotidianes, pot ser que passin desapercebudes. És aquest, de fet, un dels primers punts que analitza la publicació a partir de la pregunta: com puc identificar que he viscut algun tipus de violència sexual?

El document facilita exemples de situacions de violències sexuals, com ara les que es poden viure al transport públic o en una relació d’amistat o de parella. Conclou amb un missatge clar: quan tenen lloc, l’únic responsable és l’agressor o assetjador (“Tu no t’has buscat ni provocat res”).

A continuació, el document planteja diferents accions que es poden portar a terme davant d’aquestes situacions, començant pel fet mateix de prendre’n consciència. Donar-se temps i actuar no només de manera individual sinó també a través d’accions col·lectives com la que està propiciant el #Jotambé, a més d’aprofitar els recursos de suport i d’acció existents, són eines a l’abast de les dones que poden representar un canvi clau vers la lluita contra les violències sexuals.

El document “Alt i clar: Els homes rebutgem les violències sexuals” parteix del fet que els homes no volen, d’una manera clara i reivindicativa, ser identificats amb la idea que “tots els homes són iguals”. Tot el contrari, a ells també els fa vergonya i fàstic les agressions sexuals que alguns homes són capaços de protagonitzar. Però el rebuig ha de transformar-se en un posicionament públic, a més d’actuacions concretes que tenen a veure amb la construcció activa de relacions realment igualitàries i respectuoses amb les dones. Amb tot, es tracta de fomentar una actitud que faci que els homes no diguin mai més “jo no sóc masclista, però…”, sinó “jo no sóc masclista i punt”.

La iniciativa endegada per l’Institut Català de les Dones està pensada per tenir continuïtat, i preveu desenvolupar altres eines de formació i suports de comunicació.

Els missatges que divulguen aquests materials s’han realitzat amb la col·laboració de l’entitat experta Creación Positiva.