Presentació de la guia “Cuidem qui ens cuida, és de justícia!”

El proper dimarts 4 de desembre el comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum, amb la col·laboració del Districte de Sarrià-Sant Gervasi, presentarà públicament la guia “Cuidem qui ens cuida, és de justícia!”, un document que vol esdevenir un recurs útil per afavorir la contractació justa i digna de persones treballadores de la llar. L’acte de presentació tindrà lloc a les 18:00h a la Casa Orlandai (carrer de Jaume Piquet, 23 – 3a planta) i comptarà amb la participació de persones representants del projecte Anem per Feina i dels Punts de Defensa de Drets Laborals de Barcelona Activa.

La guia vol acompanyar la ciutadania en el coneixement de la terminologia, la normativa aplicable, les responsabilitats i els passos a seguir per contractar persones de provisió de cures i suport a la llar. L’objectiu és donar resposta a la precarització del sector, caracteritzat per una profunda feminització i una presència molt significativa de dones migrades i que contrasta amb el fet que el treball de cures i la llar resulta fonamental en el sosteniment de l’economia i la reproducció de la vida, ja que és central en situacions de criança, dependència i envelliment.

D’una banda, es tracta d’un sector amb una presència d’economia submergida molt significativa, raó per la qual les treballadores de la llar, en molts casos, no tenen cap tipus de protecció social. L’economia submergida ve motivada, en part, per la llei d’estrangeria, que genera situacions de vulneració dels drets de les treballadores d’origen migrant. La situació de vulnerabilitat en què es troba aquest col·lectiu pot donar lloc a situacions d’abús i d’acceptació de condicions laborals que no responen a un treball digne i just. D’altra banda, fins i tot quan la relació laboral està regularitzada, la legislació del sector impedeix que les persones que s’hi dediquen puguin tenir accés a drets laborals tan bàsics com la prestació per desocupació, entre d’altres.

Al llarg de la guia es pot entendre en què consisteix aquesta legislació, així com les principals reivindicacions dels col·lectius que defensen els drets laborals d’aquest sector. A més, ofereix contacte i referències en cas de voler ampliar informació o assessorament.

La guia “Cuidem qui ens cuida, és de justícia!” es complementa amb la posada en marxa del Servei itinerant d’orientació i suport per a dones treballadores de la llar i les cures. Es tracta d’un projecte d’informació, orientació i suport en horaris i llocs accessibles per a les treballadores internes, és a dir, aquelles que s’allotgen en la mateixa casa en què treballen. L’objectiu és oferir-lis informació, orientació i suport alhora que recolzar la creació d’un espai de suport i aprofundir en el coneixement sobre les seves necessitats i demandes.

El servei es tradueix en un punt d’informació itinerant, instal·lat en la via pública (preferiblement a mercats, places i altres espais de gran afluència) en format de carretons que funcionarà els dies feiners de matí i tarda. Els carretons aniran equipats amb material informatiu sobre serveis i recursos als que poden adreçar-se les treballadores de la llar per rebre atenció personalitzada. En aquesta fase inicial el projecte es desenvoluparà als districtes de Sarrià-Sant Gervasi i Les Corts.

El servei itinerant d’orientació és fruit del treball conjunt de programes de l’Ajuntament de Barcelona: l’Estratègia contra la feminització de la pobresa i de la precarietat a Barcelona 2016-2024, la Mesura de Govern per una Democratització de la Cura 2017-2020, els Programes d’Actuació del Districte de Les Corts i Sarrià-Sant Gervari, el Consell Municipal d’Immigració de Barcelona i Barcelona Activa.