Sarrià - Sant Gervasi orienta en drets laborals a treballadores de la llar amb un punt d’informació mòbil

‘Ets treballador/a de la llar? Cuides persones? Neteges cases? Tens drets laborals, coneix-los i fes-los respectar’ amb aquesta crida durant les properes setmanes l’Ajuntament de Barcelona ha habilitat uns punts mòbils a la via pública perquè les dones puguin rebre informació i orientació sobre els seus drets laborals.

Amb la intenció d’arribar a totes les treballadores de la llar, sobretot a les que ho fan de forma interina, aquests punts mòbils s’ubicaran als districtes de Sarrià-Sant Gervasi.

Aquesta acció s’emmarca en la Mesura de Govern per una Democratització de la Cura (2017-2020) i l’Estratègia contra la feminització de la pobresa i la precarietat a Barcelona (2016-2024), endegades durant aquest mandat per la Regidoria de Feminismes i LGTBI.

El treball de la llar i les cures constitueix un sector laboral que s’associa a l’àmbit de la reproducció i que s’ha atribuït històricament a les dones. Inclou una sèrie de tasques relacionades amb la cura i el manteniment de la vida de les persones que no ha estat considerada treball, que no s’ha remunerat en la majoria de casos, que no ha estat subjecte a drets laborals i que, en canvi, és fonamental pel sosteniment de l‘economia i la vida, central en situacions de criança, dependència i envelliment.

En bona part per això, el treball de la llar i de les cures continua sent un sector precaritzat, especialment desregulat, sotmès a condicions salarials i laborals molt desigual i amb un alt índex d’informalitat. Aquesta situació acostuma a ser molt més dura en el cas de les treballadores anomenades internes, és a dir, que s’allotgen en la mateixa casa on treballen.

Normalment se’ls hi requereix presència i pernocta 24 hores al dia, amb sous baixos i sense respectar les sortides setmanals a les que tenen dret que, segons la normativa vigent, hauria de ser disposar com a mínim de 2 hores al dia per als àpats principals i amb un descans setmanal de 36 hores consecutives. Moltes d’elles, en canvi, en un sol dia cobreixen tres jornades laborals que no són reconegudes.

En aquest context de condicions laborals i manca de temps disponible s’ha habilitat aquest projecte de punts d’informació i orientació itinerants, per tal de facilitar que dones que no tenen moltes vegades coneixements dels seus drets, ni temps lliure per anar-se a informar, trobin al costat dels seus llocs de feina aquest punt d’orientació.

A banda dels punts, també s’informarà a les dones dels diferents col·lectius que treballen per visibilitzar la seva problemàtica i de les diferents xerrades informatives que es duran a terme en les properes setmanes on, a més d’informar-se dels seus drets, podran conèixer altres dones que es troben en la seva mateixa situació i fer xarxa.

A més d’aquests punts d’informació i orientació, les persones interessades en rebre més assessorament podran anar als Punts de Defensa dels Drets Laborals que es troben ubicats als districtes de Nou Barris, Ciutat Vella i Sants-Montjuïc. Uns espais habilitats per Barcelona Activa on les persones interessades poden consultar sobre els seus drets laborals amb advocades laboralistes. Es tracta d’una de les mesures destacades dels Plans de Desenvolupament Econòmic de districte.

A Barcelona, segons dades de la Seguretat Social, l’any 2015 hi havia un total de 26.161 treballadores contractades i cotitzants i, segons la OIT (Organització Internacional del Treball), s’estima que el 31% del treball en el sector de la llar es dóna en situació irregular, és a dir, en el marc de l’economia submergida. Així doncs, malgrat és molt difícil donar una xifra oficial, es podria extrapolar que a Barcelona es dediquen a aquest sector més de 34.000 persones.