Cap placa franquista a la ciutat

Memòria. Després de les de Nou Barris i Gràcia, ara es retiren 570 plaques d’habitatge franquistes dels carrers de Sant Andreu, l’Eixample, Sant Martí i Sants-Montjuïc. A finals d’any no en quedarà cap a la ciutat.

Seguint amb la voluntat d'esborrar de l'espai públic qualsevol vestigi de la dictadura franquista, s'ha iniciat la retirada de 570 plaques identificadores dels habitatges construïts durant la dictadura dels carrers de Sant Andreu, l'Eixample, Sant Martí i Sants-Montjuïc. Aquestes plaques se sumen a les 373 ja retirades de Nou Barris i Gràcia i es preveu que a finals d'any no en quedi cap a tota la ciutat.

El comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, ha explicat: “La retirada d’aquestes plaques no és un caprici; en els processos de participació sempre era una demanda prioritària de la ciutadania.” Vinyes ha reconegut: “Per salubritat democràtica no han de ser als carrers de la ciutat, però les conservarem al Museu d’Història de Barcelona, perquè és un patrimoni que podem usar per a accions pedagògiques o exposicions.”

Del total de 570 plaques que s’han retirat o es retiraran en breu, 177 són de l’Eixample, 150 a Sant Martí i 128 a Sant Andreu. A Sants-Montjuïc se’n van detectar 162, de les quals durant el mes passat es van retirar 117 que contenien simbologia franquista.

Fa uns mesos, a Gràcia ja se’n van retirar 163 i a Nou Barris, 225, i n’hi ha 6 de pendents. De la resta de districtes, als quals s’actuarà abans d’acabar l’any, on n’hi ha més és Horta-Guinardó, amb 258, seguit de Sarrià – Sant Gervasi, amb 230, i les Corts, amb 34. La presència d’aquests símbols a Ciutat Vella és residual.

La Llei 52/2007 de memòria històrica delega en les administracions locals la retirada del símbols franquistes de tots els edificis i altres espais públics. En l’àmbit privat, l’Ajuntament ha decidit impulsar proactivament l’eliminació del llegat franquista, i prèviament ha informat tots els propietaris i veïns de la retirada d’aquestes plaques.

Comparteix aquest contingut