Consens de grans ciutats europees per la transparència pressupostària

Transparència. Els membres del European City Economic and Financial Governance (CEFG) Group han conegut de primera mà el Pressupost Obert i el nou model de costos ABC (Activity Based Costing) que s’aplica a la ciutat.

En el marc de la setena trobada de l’European City Economic and Financial Governance (CEFG) Group, que s’està celebrant a Barcelona, s’han posat en comú les eines i els mecanismes de transparència pressupostària i fiscal que estan aplicant els governs de ciutats com Londres, Hamburg, Milà, Dublín, Amsterdam, Bordeus, i Vilnius. El Pressupost Obert i el nou model de costos ABC (Activity Based Costing) que s’apliquen a Barcelona han despertat l’interès de la resta de participants.

Tots dos models formen part de la política de transparència i eficiència en la gestió que l’Ajuntament està aplicant des de l’inici de mandat. El Pressupost Obert és l’eina que permet consultar totes les dades municipals de manera senzilla i obtenir el detall de fins a 50.000 factures municipals, mentre que el model de costos ABC, pioner a Espanya i la majoria d’Europa, permet calcular els costos de tots serveis municipals, veure el grau de cobertura de l’impost i dels mateixos usuaris.

El gerent de Presidència i Economia, Jordi Ayala, ha definit l’ABC com “un model que permet fer una política més acurada en temes socials i millorar l’eficiència de la política municipal“. Pel que fa a la trobada del CEFG, Ayala ha assegurat: “Ens permet conèixer experiències de ciutats com Londres, Amsterdam o Hamburg que ens poden ajudar a millorar la nostra política de transparència.”

Durant la trobada també s’han analitzat les diferents estratègies i eines de regulació i sanció que les ciutats europees apliquen a l’hora de fer front a  fenòmens com la gentrificació, el creixement del turisme o l’especulació immobiliària.

Comparteix aquest contingut