La història oculta del Castell de Montjuïc

Memòria. Des del 15 de març es podran visitar els grafits recuperats que els presos van fer als calabossos del castell entre finals del segle XIX i els anys quaranta del segle XX.

Durant els treballs de restauració dels calabossos del Castell de Montjuïc per obrir-los al públic, es van trobar uns grafits de presos fets entre finals del segle XIX i l'any 1941. Són grafits que inclouen dibuixos de tot tipus i de temes diversos: relats autobiogràfics, proclames polítiques, calendaris i, fins i tot, operacions matemàtiques que expliquen una vessant inèdita de la història del recinte i que es podran visitar a partir del 15 de març.

Destaca el gran nombre de grafits trobats, més de cinc-cents en un mateix espai, que aporten informació del perfil, la situació o la procedència de les persones que van estar preses als calabossos. Hi ha escrits en català, castellà, italià, francès o anglès, i fins i tot en llatí o sànscrit, a més de dibuixos eròtics, de motius militars o d’animals, o simbologia d’ideologia diversa, com ara creus gammades a proclames anarquistes.

Aquesta troballa ofereix un nou al·licient per visitar el castell tant als turistes com a la ciutadania. Només el 2017, el castell va rebre 736.000 visites.

Millores en l’accessibilitat del castell

Per adequar l’ús de l’espai a les necessitats museístiques, s’hi han fet una sèrie de millores, com ara una nova entrada, un espai de venda de tiquets i una zona d’acollida, situades a l’antic lloc de guàrdia, just a sota del baluard de Sant Carles.

Aquesta actuació permet millorar-hi l’accessibilitat, en especial per a les persones amb mobilitat reduïda, amb la instal·lació d’un ascensor, i també ordenar l’entrada dels visitants al recinte, que abans s’havia de fer per les rampes d’accés de vehicles.

També s’han habilitat dues aules taller a les sales del pati d’armes, lavabos nous i un cafè restaurant, que entrarà en funcionament després de l’estiu.

Des del 2013 s’han invertit prop de 13 milions d’euros en la rehabilitació del castell, i d’aquesta quantitat, 1,2 milions corresponen a actuacions que s’aplicaran durant el 2018 i a principis del 2019 per millorar-ne el sistema de seguretat, la climatització o la senyalització.

 

Comparteix aquest contingut