El Projecte CASBA celebra amb èxit la cloenda de la dotzena edició

El dimarts 28 de gener els alumnes de l’ETSAB i la UIC van assistir a l’acte de cloenda de l’edició 2024-2025 del Projecte de Comerç Accessible CASBA al Casal de Barri del Raval.

Fotografia dels assistens a l'acte i, de fons, els alumnes que han rpesentat, els seus professors i les representants dels barris i del projecte.
30/01/2025 - 11:08 h

Aquest dimarts 28 de gener ha tingut lloc l’acte de cloenda de la dotzena edició del Projecte de Comerç Accessible CASBA al Casal de Barri del Raval, amb una gran participació per part dels assistents. L’esdeveniment, que ha començat a les 15.15 hores, ha servit per posar final a la nova edició d’aquesta iniciativa que treballa per fer de Barcelona una ciutat més accessible i inclusiva.

Durant l’acte, s’han presentat les propostes de millora d’accessibilitat elaborades per estudiants d’arquitectura de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB-UPC) i l’School of Architecture (UIC Barcelona). Aquestes propostes han estat fruit de mesos de treball conjunt amb els districtes de Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, Eixample i Horta-Guinardó, així com amb diverses entitats de persones amb discapacitat: Amb Experiència Pròpia, Pere Claver Grup, ACAPPS, Duchenne Parent Project, Residència Vigatans, Grup Cooperatiu TEB i ACIC.

Els alumnes de les universitats fan de Barcelona una ciutat més accesible

Les propostes han estat introduïdes per Sandra Bestraten i Castells, presidenta de la Demarcació de Barcelona del COAC i professora associada a l’ETSAB, i Enrique Rovira-Beleta Cuyás, professor d’accessibilitat a la UIC i col·laborador de la Consultoria d’Accessibilitat Rovira-Beleta. Aquest últim ha subratllat que “ve la dècada de l’accessibilitat” i ha afegit que “l’accessibilitat és per a tots, perquè tots arribarem a ser gent gran”.

Entre les propostes que els estudiants de l’ETSAB han plantejat per millorar l’accessibilitat en diversos comerços del carrer de Sants, es troben:

  • La incorporació de rampes, catifes antilliscants i portes corredisses.
  • La inclusió de guies per a persones amb discapacitat visual i fullets en Braille.
  • La instal·lació de bucles magnètics.
  • La reubicació i adaptació del mobiliari, com l’altura dels taulells i de les prestatgeries.

D’altra banda, els alumnes de la UIC han desenvolupat projectes per a les Galeries Encants Nous (Eixample) i el Centre Cívic Matas i Ramis, amb propostes que inclouen:

  • La instal·lació de guies adhesives per a persones amb discapacitat visual.
  • La reubicació i adaptació del mobiliari.
  • La incorporació de rampes i passamans, així com la millora del paviment.
  • La instal·lació de bucles magnètics.
  • La inclusió de mapes tàctils i catàlegs virtuals per a la botiga de joguites de les galeries.
  • La incorporació d’escriptoris i cadires amb rodes, així com pantalles tàctils amb audiodescripció per a les aules del Centre Cívic.

Un dels moments més aplaudits de la jornada ha estat l’actuació del Marc Buxaderas, amb el seu monòleg “Posa un discapacitat a la teva vida”. A través de l’humor ha aconseguit conscienciar el públic sobre la importància de normalitzar la discapacitat i promoure una societat més inclusiva. Buxaderas ha destacat que les persones amb discapacitat volen “tenir la mateixa vida que tothom”, i ha instat a sensibilitzar-se per evitar les barreres que encara existeixen en l’espai públic i els comerços.

Resultats d’una edició amb èxit

La 12a edició del Projecte CASBA ha tornat a demostrar la seva capacitat per crear sinergies entre el món acadèmic, les entitats de persones amb discapacitat i el teixit comercial de Barcelona. Amb aquest acte, es tanca una edició marcada pel compromís i la col·laboració, i ja es posa la mirada en els futurs reptes que contribuiran a una ciutat més inclusiva.

Per a més informació sobre el projecte i els resultats de les edicions anteriors, podeu visitar la pàgina web del Projecte CASBA.