El Projecte CASBA celebra visites a edificis referents en accessibilitat amb estudiants d’arquitectura
Les entitats de persones amb discapacitat que participen en el projecte Comerç Accessible CASBA van obrir els seus centres i espais per l’alumnat de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB)

Durant l’última setmana de gener, els i les alumnes de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) han visitat en el marc del projecte Comerç Accessible CASBA diverses entitats que participen en aquesta iniciativa. Així, l’estudiantat de l’assignatura “Habitatge i Cooperació”, impartida per la professora i arquitecta Sandra Bestraten, ha visitat espais accessibles, centres i residències de persones amb discapacitat.
Durant les visites, els i les alumnes han pogut compartir experiències amb persones amb discapacitat i comprendre la importància d’un disseny arquitectònic que respongui a les necessitats de tothom. Han conegut de primera mà les mesures d’accessibilitat que afavoreixen una major autonomia personal i garanteixen la dignitat de les persones. A més, les professionals que treballen en aquests espais i les persones que hi habiten han compartit les seves opinions i propostes. Aquestes trobades han permès generar un debat col·lectiu sobre les millores necessàries en l’arquitectura per fomentar espais més inclusius.
Acompanyats de les tècniques de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, coordinadores del Projecte CASBA, els i les alumnes han visitat diversos edificis rehabilitats amb criteris d’accessibilitat i compromís social, com Ca la Dona, un edifici històric i espai d’acció feminista, i el Museu Etnològic de les Cultures del Món, que ha incorporat millores per garantir la inclusió de totes les persones.
També han accedit a residències i centres de dia especialitzats, fet que els ha permès entendre com es generen i funcionen els diferents espais privats i de convivència. Entre aquests, han visitat la residència Vigatans de la Fundació APIP-ACAM, el centre de dia i residència de la Fundació Pere Mitjans i la residència i centre de dia Esclat Marina de l’Esclat Grup Social.
A més, han aprofundit en el coneixement de productes de suport en centres de referència. Al Centre d’Autonomia Personal SIRIUS de la Generalitat de Catalunya els han mostrat diferents adaptacions per fer habitatges accessibles. També han visitat el Centre de Recursos Educatius de l’ONCE, on han conegut recursos específics per a persones amb discapacitat visual i han realitzat una experiència immersiva.
Aquesta experiència ha permès als estudiants adoptar una nova perspectiva en el seu aprenentatge per comprendre la importància de garantir una inclusió real en tots els àmbits, més enllà d’eliminar barreres i fer accessibles els espais.
El projecte CASBA
Una iniciativa de l’IMPD nascuda el 2013, busca millorar l’accessibilitat dels locals comercials de Barcelona. Connecta i fomenta la col·laboració entre el teixit comercial, les entitats i col·lectius de persones amb discapacitat, l’alumnat d’arquitectura i l’Ajuntament de Barcelona. S’impulsa l’adaptació dels comerços de la ciutat a les necessitats de persones amb discapacitat, promovent així la inclusió i la igualtat d’oportunitats.
En les 11 edicions realitzades més de 800 alumnes han participat en l’anàlisi de més de 1000 comerços i 60 equipaments públics. Per a més informació sobre el projecte podeu consultar la pàgina web del Projecte CASBA.