Assessorament i suport als serveis municipals

L'Equip de Promoció i Suport de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat treballa perquè tots els serveis, productes i actuacions de l'Ajuntament de Barcelona, ja sigui a nivell de ciutat o de districte, contemplin i facilitin l'accés de les persones amb diversitat funcional.

Per aconseguir-ho, presta suport i assessorament als diferents sectors i departaments municipals. També fomenta la participació i l'associacionisme mitjançant el suport a les entitats de persones amb discapacitat de la ciutat i dinamitza les comissions de participació.

La tasca de l'equip té una especial incidència a les línies estratègiques d’accessibilitat física i comunicativa, mobilitat, accés i suport a la llar, atenció social i altres serveis personals, integració educativa i sociolaboral i participació i promoció associativa.

Alguns dels àmbits d’actuació de l’Equip de Promoció i Suport són els següents:

Urbanisme i mobilitat

Per tal de garantir l’accessibilitat de l’espai públic i els nous equipaments i infraestructures de la ciutat, l’IMPD impulsa la Ponència d’Accessibilitat, una taula que reuneix referents tècnics de diferents àmbits i àrees municipals amb responsabilitat en la gestió dels entorns construïts, serveis i processos de comunicació, com ara Hàbitat urbà, Mobilitat, Projectes Urbans, Cultura, Esports, Mercats, BIMSA i BSM, entre d’altres.

A més, existeix un Pla de reserves públiques d’aparcaments a tots els districtes que garanteix que els principals equipaments i serveis de tota la ciutat comptin amb places d’aparcament reservades per a vehicles de persones amb mobilitat reduïda.

També es realitzen estudis sobre accessibilitat a determinats barris, a partir de la iniciativa de les entitats veïnals. Un exemple són els realitzats amb la col·laboració de la UPC als barris del Casc Antic i Sants.

Transport públic

El transport públic és un dels principals àmbits de treball pel que fa a l’accessibilitat, gràcies al compromís i implicació de TMB, que gestiona el metro, els autobusos i el telefèric de Montjuïc.

En aquest sentit, la xarxa d’autobusos compta amb una flota totalment adaptada pel que fa a l’accessibilitat física, un elevat número de vehicles i parades compten amb sistemes i pantalles d’informació a l’usuari, més del 85 % de les estacions de la xarxa de metro compten amb ascensor i més del 88 % té el gap adaptat.

L’IMPD participa activament en la millora de l’accessibilitat prestant suport tècnic i econòmic a TMB per aconseguir millores a la qualitat de les locucions de la flota d’autobusos, entre d’altres aspectes.

Atenció social

En el camp de l'atenció social, l'IMPD es coordina amb els professionals dels serveis socials en casos complexos relacionats amb persones amb discapacitat que necessiten recursos socials. S'apropen els serveis socials a les persones amb diversitat funcional i es faciliten recursos com els serveis d'atenció domiciliària. També s'impulsa l'adaptació per a persones amb discapacitat de recursos com el servei de teleassistència, que compta amb una versió accessible per a persones amb dificultats en la comunicació oral.

Habitatge

Pel que fa a l'habitatge, es vetlla per la reserva de pisos adaptats dins les promocions d'habitatge públic, en coordinació amb el Consorci d'Habitatge de Barcelona, i es col·labora amb el Programa de Vida Independent de l’Institut per tal de cercar solucions a mida que permetin el pas a una major autonomia de les persones amb diferents tipologies de diversitat funcional.

També es dona suport a aquelles iniciatives lligades a les noves tecnologies que puguin facilitar l’autonomia de les persones amb discapacitat a la pròpia llar. Com a exemple, s’ha donat suport al desenvolupament d’una cadira de rodes omnidireccional desenvolupada pel Centre Especial de Treball Esclatec, depenent de l’Associació de Persones amb Paràlisi Cerebral Esclat.

Educació

En matèria educativa, es col·labora amb l'Institut Municipal d'Educació i amb el Consorci d'Educació per garantir la inclusió dels nens i nenes amb diversitat funcional dins l'escola ordinària. Fruit d'aquesta col·laboració també s'ofereixen activitats de sensibilització dins la programació escolar.

També es presta suport a les Unitats de Suport a l'Escolarització Especial (USEE) presents a tots els centres educatius, que treballen amb els infants amb necessitats educatives especials a través de personal de suport o assistència tecnològica. Un exemple d'aquesta col·laboració ha estat la donació per part de l'IMPD de tauletes electròniques amb les quals aquestes unitats poden utilitzar software pedagògic específic.

Lleure

Dins l’àmbit de lleure l’IMPD treballa en diversos projectes:

Suport al bany per a persones amb mobilitat reduïda. L’IMPD fa el seguiment del servei de suport al bany a la platja, adreçat a aquelles persones amb mobilitat reduïda que no poden accedir a l’aigua de manera autònoma. El servei es presta a tres platges de Barcelona durant l’estiu i no requereix cap sol·licitud prèvia.

Vacances d'estiu inclusives per a infants. L’IMPD fa la valoració de les sol·licituds de monitor de suport per incloure nens i nenes amb diversitat funcional en les activitats de lleure d’estiu, així com el seguiment de les activitats. També coordina la formació dels monitors de suport. Durant els últims anys s'han valorat gairebé 350 sol·licituds cada estiu.

Activitats estables de lleure inclusiu per a infants i joves. L'Institut col·labora en les activitats de lleure inclusiu programades per diversos equipaments i entitats de la ciutat. Com a exemple, s'ha donat suport a la programació dels centres cívics Drassanes, Pati Llimona i Casa Elizalde, el Casal de Joves Palau Alòs, l’Espai Verneda i la Ludoteca Petit Drac, entre d’altres.

Programa "Temps per a tu". L’IMPD col·labora amb la Direcció d'Usos del Temps en el desenvolupament del programa "Temps per tu" per a famílies d'infants i joves amb discapacitat, un projecte de respir per a les famílies i cuidadors d'infants, joves i adults amb diversitat funcional que ofereix activitats de lleure en espais municipals a càrrec de professionals i entitats del sector. El programa permet a les persones cuidadores gaudir d'unes hores de respir mentre el noi o noia fa activitats dirigides o gaudeix de l'oferta d'oci de la ciutat. Anualment es beneficien del programa més de 130 nens i nenes i més de 100 persones adultes.

Esports

Dins l’àmbit dels esports, l’Institut treballa sota dos grans línies:

L'Esport Inclou. Es dona suport a aquest programa de l’Institut Barcelona Esports que vetlla per la inclusió de les persones amb discapacitat a tots els Centres Esportius Municipals. Les persones amb diversitat funcional poden participar a les activitats físiques i esportives dirigides, compartint l'activitat amb altres persones sense discapacitat, i també s’ofereixen activitats adaptades per a grups.

Programació esportiva dels districtes. L’IMPD dona suport també a la integració de les persones amb diversitat funcional dins les activitats esportives que no formen part de la programació regular de l’Esport Inclou, com la Lliga d'Hoquei Plus, la cursa adaptada del Cros de Sants, la gimnàstica rítmica del Club Esportiu Moragas, el Torneig de futbol sala per a persones amb paràlisi cerebral, la Cursa Solidària per la Paràlisi Cerebral, les Olimpíades de Sarrià, la Caminada i Cursa Popular inclusives de Nou Barris, etc.

Museus i espais expositius

A través del Pla d’actuacions per a la millora de l’accessibilitat als Museus de Barcelona l’IMPD treballa habitualment per apropar els continguts museístics a les persones amb discapacitat. Recentment s’ha treballat en la dotació de mesures d’accessibilitat al Born Centre Cultural, el Museu del Disseny HUB, el Museu Etnològic i el Museu de les Cultures del Món. I s’ha donat suport a la programació d’exposicions i activitats culturals al voltant de la diversitat funcional com Capacitats, Dadora de Amor, Fundació TEAS, Ells també pinten, Dones sense limitacions, Un passeig per Nou Barris i Descobreix els sentits.

Biblioteques

L’IMPD treballa amb el Consorci de Biblioteques de Barcelona per tal d’oferir fons accessibles a les persones amb diversitat funcional. Així, moltes biblioteques de la ciutat compten amb textos en Braille, senyalètica en Braille, relleu i alt contrast, plànols orientatius accessibles, anell magnètic, llengua de signes a demanda, programari Jaws, llibres amb lletra gran, o amb lectura fàcil, voluntariat a domicili, pel·lícules amb audiodescripció...  

Cal destacar també la creació a cinc biblioteques de la ciutat d'un espai reservat per a noves tecnologies adaptades com lupes, ratolins, lectors de veu i altres eines tecnològiques que permeten l’accés de les persones amb discapacitat visual o auditiva a la comunicació.

Festes i celebracions públiques

L’IMPD col·labora de manera habitual amb els deu districtes i l’Institut de Cultura per tal de millorar l’accessibilitat de festes i celebracions públiques com la Mercè, la Cavalcada de reis, les Festes Majors de barris i districtes, les festes dels Tres Tombs, de Sant Medir i de San Froilán, les rues de Carnestoltes, les cantades d’havaneres i els actes de celebració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, entre d’altres celebracions..

Teatre

L’IMPD promou l’accessibilitat al teatre assessorant i facilitant mesures com l’audiodescripció en directe, els programes de mà en Braille i lletra ampliada, els anells magnètics, la interpretació amb llengua de signes, la subtitulació o sobretitulació i les maquetes i visites tàctils a l’escenografia. De manera habitual es treballa amb el Teatre Lliure Montjuïc, el Teatre Grec, el Festival Flamenco Barcelona, el Sant Andreu Teatre, el Centre Cívic Les Corts i el Centre Cívic Cotxeres Borrell.

Comunicació i noves tecnologies

Es facilita als departaments de comunicació suport perquè puguin fer accessibles els seus productes gràfics o digitals. També s'assessora als departaments que realitzen atenció presencial i telefònica sobre les pautes d'actuació adequades per atendre persones usuàries amb necessitats comunicatives especials, i es dona suport al desenvolupament de noves tecnologies, especialment en el camp d'Internet per a mòbils, amb l'objectiu d'oferir serveis d'utilitat per a les persones amb necessitats comunicatives especials.

Turisme

Alguns dels àmbits en què treballa l’IMPD pel que fa al turisme accessible són la col·laboració amb BCN Turisme per a la promoció turística de la ciutat de cara als turistes amb diversitat funcional, el projecte Turisme Inclusiu a les Corts, que treballa amb la col·laboració d’hotels i comerços del districte, i el suport a la creació de rutes turístiques accessibles com la Ruta Modernista al passeig de Gràcia, la Ruta Històrica a les Corts o la Ruta Turística pel Casc Antic.

Comparteix aquest contingut