Tanquem la celebració dels 40 anys de compromís amb les persones amb discapacitat

Tanquem la celebració dels 40 anys de compromís amb les persones amb discapacitat

17/12/2019 - 10:56

Acabem l'any de celebració dels 40 anys treballant per l'accessibilitat, la inclusió i la diversitat, desitjant-vos unes bones festes i refermant el nostre compromís de seguir construint, entre totes i tots, una ciutat de drets per a tothom.

Us convidem a llegir un tastet de la història de l’IMPD:

L’any 1979 es van crear els Patronats Municipals de “Disminuïts Psíquics” i de “Disminuïts Físics”, orígen de l’actual Institut Municipal de Persones amb Discapacitat

L’Ajuntament de Barcelona mostra el seu compromís amb la integració social de les persones amb diversitat funcional ja des del 1799, quan cedeix una part del Saló de Cent per fer-hi una aula educativa per a infants sords i fent-se càrrec de les despeses. Neix a l’Estat espanyol la primera experiència educativa per persones sordes promoguda per una administració.

A partir d’aquest primer gest, l’Ajuntament engega diferents projectes vinculats a l’educació d’infants amb sordesa, ceguesa i discapacitat però és el 1979, fa 40 anys, quan es creen dos “Patronats Municipals, de Disminuïts Psíquics i de Disminuïts Físics”; l’origen del que avui coneixem com l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat. Amb la creació dels dos Patronats,  l’Ajuntament dona resposta a la lluita i la reivindicació de les entitats, de les persones amb discapacitat de la ciutat i les seves famílies.

Els següents trenta anys destaquen per l’impuls que dona l’Ajuntament a la creació de serveis d’atenció a les persones amb discapacitat i a la realització de projectes i programes d’inclusió en àmbits com l’educació, la cultura i l’esport i d’accessibilitat en àmbits com l’urbanisme, el transport i la mobilitat. Al mateix temps, promou la recerca, la sensibilització ciutadana i la participació, de  la mà dels avenços legals en la garantia de drets a nivell local, autonòmic, nacional i internacional.

La celebració dels Jocs Paralímpics, el 1992, i del Fòrum de les Cultures, el 2004, són dos moments àlgids que donen la gran embranzida a l’accessibilitat urbanística i comunicativa a tota la ciutat.

Els darrers 10 anys, donant compliment a la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, l’Ajuntament promou polítiques públiques de garantia de drets i d’impuls de l’autonomia i la vida independent de les persones amb discapacitat. D’aquesta manera s’allunya decididament del model d’atenció mèdic-rehabilitador que havia prevalgut fins el moment.

La transversalitat, la cooperació amb les entitats i la innovació social marquen ara la manera de treballar,  augmentant de manera significativa les accions de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i el seu impacte en la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i en la igualtat de drets. Transversalitat per incorporar la mirada sobre accessibilitat a tots els departaments, les polítiques i les accions de l’Ajuntament, a través també de projectes singulars com L’hort al terrat, el Banc del Moviment i el Comerç accessible. Treball en xarxa per generar coneixement compartit i espais de participació efectiva amb les entitats d’acció social i les persones amb discapacitat de la ciutat, amb la creació, entre altres, de la Xarxa per a la Inclusió Laboral, la Xarxa d’Accessibilitat i Vida Independent i la Xarxa BCN per al desenvolupament infantil i l’atenció precoç. Innovació social per a millorar el coneixement i les respostes a les diverses necessitats d’accessibilitat i d’inclusió, amb iniciatives com el Projecte Quioscos d’emprenedoria social i l’aprovació del Model del Servei d’Assistència Municipal (SAP-BCN) i el Model ‘Creixem: dels Centres de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç’.

El maig del 2017 s’aprova la mesura de govern per l’elaboració del Pla d’Accessibilitat Universal de Barcelona 2018-2026 que defineix l’itinerari per fer de Barcelona una ciutat 100% accessible i 100% inclusiva per totes les persones que hi viuen, una ciutat que és garantia de drets per a tothom i que és referent mundial de la igualtat i l’accessibilitat universal.

Celebrem aquests 40 anys treballant per l’accessibilitat, la inclusió i la diversitat, celebrem que Barcelona ja és una de les ciutats més accessibles d’Europa i també que reafirmem el nostre compromís de seguir impulsant la garantia plena de drets dels veïnes i veïnes amb diversitat funcional de la ciutat.

Comparteix aquest contingut