Barcelona engega el Pla d'Accessibilitat Universal 2018-2026

Barcelona engega el Pla d'Accessibilitat Universal 2018-2026

12/05/2017 - 19:06

Avui s'ha presentat el Pla d'Accessibilitat Universal de Barcelona 2018-2026 que defineix com a objectiu posar la persona al centre i garantir el complet exercici dels seus drets, més enllà de si aquestes persones tenen algun tipus de discapacitat o de diversitat funcional.

 

Ja fa mesos que l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) va començar a dissenyar aquest pla, que avui ha estat presentada com una Mesura de Govern per la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz i el gerent de l’IMPD, Ramón Lamiel.

La intenció és analitzar amb detall tots els serveis que es presten a la ciutadania, siguin públics o privats, revisant si garanteixen l’accessibilitat física, comunicativa i dels productes que ofereixen. Aquesta fase de diagnòstic es preveu que estigui enllestida a principis del 2018. El pla contempla, també, una fase d’elaboració i implementació de solucions i mesures d’accessibilitat.

Un dels objectius del Pla és l’aprovació d’una ordenança municipal sobre accessibilitat universal que seria la primera normativa d’aquestes característiques.

“No és el primer pla que es fa, però si volem que sigui l’últim”, ha emfatitzat la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, perquè l’objectiu és que la nova normativa fixi una manera de treballar a futur i suposi una referència per al conjunt de l’Ajuntament.

Una contractació pionera

L’elaboració del nou Pla d’Accessibilitat Universal 2018-2026 compta amb un pressupost de 847.000 euros, una quantitat que inclou el cost dels tres plans d’ocupació que té associats, però no la despesa que comportaran les mesures que se’n derivin. L’objectiu és que, a partir de l’aprovació del pla, l’Ajuntament destini un percentatge de les inversions municipals a aquestes reformes.

Els plans d’ocupació faran tasques de recollida de dades dels diferents serveis. De moment s’han contractat 35 persones mitjançant dos plans d’ocupació dissenyats per Barcelona Activa. El tercer d’aquests plans d’ocupació suposarà la contractació de 30 persones més amb discapacitat física, una contractació que organitzarà l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i que és pionera en l’àmbit municipal, perquè mai abans s’ha fet un pla d’accessibilitat ocupant directament els principals destinataris de la normativa.

A més, entitats i professionals implicats en el treball diari amb aquests col·lectius participaran en el disseny de les solucions i els instruments més adients.

 

Comparteix aquest contingut