La Salut Mental centra la nova temporada d'Apropa Cultura i fa campanya per una societat i uns espais culturals "Lliures d'estigma"

La Salut Mental centra la nova temporada d'Apropa Cultura i fa campanya per una societat i uns espais culturals "Lliures d'estigma"

27/10/2020 - 07:31

Des de fa 14 anys, el programa Apropa Cultura, treballa per connectar les entitats socials amb els teatres, auditoris, museus i festivals d'arreu de Catalunya i facilitar així l'accés a la cultura de col·lectius en situació de vulnerabilitat o risc d'exclusió social

Enguany, la temporada 2020 – 2021 arrenca amb la campanya “Lliures d’estigma”, dedicada al col·lectiu de la salut mental, un dels que més ús fa de la xarxa Apropa per a les seves sortides culturals i que sovint ha de fer front a certs prejudicis i etiquetes que li imposa la societat.

Per segon any consecutiu, la temporada d’Apropa Cultura està dedicada a un col·lectiu concret en situació de vulnerabilitat o risc d’exclusió social. Si bé l’any passat es va centrar en les dones, aquest any gira entorn de la salut mental, un dels col·lectius que més ús fan de la xarxa Apropa per a les seves sortides culturals i un dels més estigmatitzats per la societat.

La campanya “Lliures d’estigma” vol posar en valor la necessitat que els espais culturals siguin espais lliures d’estigma, de prejudicis i d’etiquetes tòxiques. A més a més, reivindica el paper imprescindible i necessari de la cultura en els processos de recuperació de salut mental, així com en la seva prevenció, perquè la cultura és l’aliment de l’ànima i una companya i font de vitalitat en els moments més difícils de la vida.

Jornada d’accessibilitat i diversitat: el 23 de novembre al Monestir de Pedralbes

Sota el títol Cultura i Salut Mental | Lliures d’Estigma, el 23 de novembre tindrà lloc la jornada anual de formació adreçada a professionals d’equipaments culturals i d’entitats socials.

A la jornada assistiran veus professionals de l’acció social i de la salut que treballen des de la cultura, l’art i la comunitat. Comptarà amb la participació de professionals de museus creadors i creadores de projectes i programes culturals de la mà d’entitats de socials de Salut Mental. I també hi participaran persones que conviuen amb patiment mental compartiran les seves vivències, necessitats i desitjos en relació a la cultura. Serà una jornada amb experiències personals i professionals per conèixer i entendre el col•lectiu de Salut Mental, treballar contra l’estigma i generar noves oportunitats.

“Què tenen a veure la salut mental i la cultura? Quines oportunitats ofereix la cultura a les persones que conviuen amb un trastorn mental?”

Temporada d’activitats “Lliures d’estigma”

Amb la col•laboració de les entitats socials i els equipaments culturals, Apropa Cultura està dissenyant un programa d’activitats amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la Salut Mental i la lluita contra l’estigma. Es visitaran entitats socials, s’assistirà a espectacles i exposicions relacionades amb la temàtica i s’organitzaran formacions i jornades de Salut Mental, entre altres activitats.

El calendari, que s’anirà actualitzant periòdicament a la web (www.apropacultura.cat/ca/activitats-lliures-estigma) a mesura que hi hagi noves confirmacions i tenint en compte les mesures de, compta ja amb activitats al Teatre Zorrilla de Badalona, al Museu Nacional d’Art de Catalunya, al CaixaForum Barcelona (Festival Inclús), etc., o la col·laboració de l’Altre Festival, el Centre d’Art la Panera, etc.

Més informació a la pàgina web d’Apropa Cultura.

Comparteix aquest contingut