La Xarxa per a la Inclusió Laboral de Barcelona (XIB) fa una crida a mantenir l’ocupació de les persones amb discapacitat amb motiu de l’1 de maig

La Xarxa per a la Inclusió Laboral de Barcelona (XIB) fa una crida a mantenir l’ocupació de les persones amb discapacitat amb motiu de l’1 de maig

01/05/2020 - 09:00

El 33,5% de les persones ocupades amb les quals la XIB ha mantingut contacte des de l’esclat de la crisi sanitària generada per la Covid-19 s’ha quedat sense feina

Amb motiu de l’1 de maig, Dia Internacional del Treball, la Xarxa per a la Inclusió Laboral de Barcelona (XIB) ha fet una crida a mantenir l’ocupació de les persones amb diversitat funcional.

Aquesta xarxa, impulsada per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) en coordinació amb entitats especialitzades, es va crear l’any 2014 amb l’objectiu de fomentar la contractació de persones amb discapacitat en el mercat de treball, amb el convenciment que la col·laboració entre el govern local i el tercer sector és l’estratègia més eficaç per aconseguir-ho. La XIB va aconseguir l’any passat assolir un nou rècord de contractació de persones amb diversitat funcional. En total va atendre 1.903 persones, de les quals 813 van ser contractades. Des de la seva creació l’any 2014, aquesta xarxa ha atès més de 9.000 persones amb algun tipus de discapacitat per facilitar la seva inclusió laboral i ha superat les 3.500 persones contractades.

Actualment la XIB està formada per una desena d’entitats especialitzades en aquest àmbit: l’Associació Catalana per a la Promoció de les Persones Sordes, l’Associació Catalana d’Integració i Desenvolupament Humà, la Fundació Aura, la Fundació Catalana Síndrome de Down, la Fundació ECOM, la Fundació Els Tres Turons, la Fundació Joia, la Fundació Esclerosi Múltiple, l’Associació per a la Rehabilitació de les Persones amb Problemes de Salut Mental i el Centre d’Higiene Mental Les Corts, totes elles coordinades per l’Equip d’Assessorament Laboral de l’IMPD.

La crida arriba després que la mateixa XIB hagi pogut constatar que, des de l’esclat de la crisi sanitària generada per la Covid-19, fins a un 33,5% del miler de persones ocupades a les quals s’ha fet un seguiment s’han quedat sense feina. La xifra fa referència a baixes que s’han tramitat ja sigui amb un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO), un acomiadament o una finalització del contracte. A més a més, també s’han paralitzat els processos de pràctiques laborals de 35 persones. A banda d’aquest 33,5%, un 38% segueix en actiu treballant en serveis essencials o teletreballat, mentre que el 28% restant es troba en situació de baixa mèdica, permisos retribuïts o vacances, entre d’altres, però en qualsevol cas mantenint vinculació amb les empreses.

Durant el període transcorregut des del decret de l’estat d’alarma, la XIB s’ha hagut de reinventar per seguir donant serveis de suport, orientació, formació, acompanyament i seguiment a les persones amb discapacitat. Així, per exemple, s’ha posat a disposició d’entitats i treballadors i treballadores un servei d’assessorament jurídic i material adaptat per a una lectura fàcil amb informació específica sobre què són els ERTO i què cal fer en cada cas. Igualment, s’estan elaborant materials accessibles per a la tornada a la feina de les persones que encara no ho han fet, amb l’objectiu últim de garantir la màxima seguretat d’aquestes persones i també de les empreses col·laboradores.

“Durant la situació d’emergència sanitària, els esforços des de la regidoria d’Infància, Joventut, Persones Grans i Discapacitat Funcional ha estat centrar-nos en garantir l’atenció a les persones amb discapacitat. Ara la nostra prioritat és també la de donar resposta a les situacions que ens trobarem en la fase postCovid-19 i una d’elles en el sector de la diversitat funcional és la de l’ocupació, atès el gran nombre de persones amb discapacitat que es troben en un ERTO, els possibles casos que arribaran a l’atur i la necessitat de generar ocupació en el sector”, ha expressat el regidor i president de l’IMPD, David Escudé. “Una de les nostres prioritats conjuntament amb les entitats de la XIB és enfrontar-nos, amb energies renovades, a l’ocupació del col·lectiu de forma transversal, integral i incrementada”, ha afegit.

Comparteix aquest contingut