L’Ajuntament de Barcelona edita una Guia de comunicació inclusiva

L’Ajuntament de Barcelona edita una Guia de comunicació inclusiva

14/06/2019 - 12:53

La Guia sensibilitza de la importància d’usar una comunicació lliure d’estereotips i prejudicis i ofereix eines concretes per fer-ho

L’Ajuntament de Barcelona ha publicat la ‘Guia de comunicació inclusiva’, un document que posa en valor la importància d’una comunicació respectuosa amb tothom. La Guia ofereix recomanacions sobre l’ús del llenguatge a l’hora de parlar del racisme i els prejudicis ètnics i culturals, el gènere i les persones amb discapacitat. A més, també posa la mirada en la comunicació no verbal i en la comunicació amb imatges.

S’han imprès 62.000 exemplars de la Guia, que es distribuiran a diferents equipaments de la ciutat per tal de buscar la complicitat de la ciutadania i motivar-la a fer servir una comunicació més conscient i inclusiva, que respecti les persones i faciliti la convivència.

La guia es pot consultar a Internet a: barcelona.cat/guia-comunicacio-inclusiva

“Si eliminem els obstacles de l’entorn, es garanteixen els drets de totes les persones amb discapacitat”. En relació a les persones amb discapacitat o diversitat funcional la Guia proposa usar un to positiu, que no sigui sensacionalista, infantilitzador o condescendent (víctima de, malaltó, heroi,…). A més, pel que fa a exemple concrets, la Guia recomana posar l’èmfasi en la persona i no en la discapacitat, usant per exemple “persona amb discapacitat” o el seu nom “la Laura, en Miquel…” en lloc d’usar la paraula “discapacitat”, “cec” o “invident” sola o com a nom. També recomana deixar d’usar algunes paraules com: “deficient”, “mongòlic”, “minusvàlid” o “invàlid” i algunes expressions com: “defecte de naixement”.

“Una de cada quatre persones experimentarà algun problema de salut mental al llarg de la seva vida”. En relació a la salut mental, la Guia destaca que moltes persones amb un diagnòstic en l’àmbit de la salut mental viuen una vida normalitzada. El seu tractament i recuperació són possibles i són molt més que un diagnòstic mèdic. Per això proposa expressions que expliquin la situació però que no la posin al centre de la persona, com substituir “esquizofrènic” per “persona que té un trastorn mental” o “tancat a un manicomi” per “persona que s’està recuperant”, per exemple.

La Guia, que s’ha treballat des de la Direcció de Comunicació i diverses àrees de l’Ajuntament, es donarà a conèixer a través d’una campanya de comunicació al web barcelona.cat/guia-comunicacio-inclusiva i a les xarxes socials amb el hashtag #BCNinclusiva.

Aquesta Guia referma el compromís de la ciutat amb la garantia de drets i amb la prevenció de les situacions de discriminació, un compromís que es recull en el Pla Municipal per la Diversitat Sexual i de Gènere, en la Mesura de Govern per fomentar la participació de persones i contextos d’origen divers, en el Pla Municipal contra la Islamofòbia, en l’Estratègia Local amb el Poble Gitano i en el Pla d’Interculturalitat.

Comparteix aquest contingut