Pla integral per abordar la situació dels venedors ambulants

Pla integral per abordar la situació dels venedors ambulants

17/09/2015 - 14:29

L’Ajuntament ha donat a conèixer un informe en el qual s’avalua quina és la situació del col·lectiu de venedors ambulants de la ciutat amb l’objectiu de facilitar-los una ajuda que contribueixi a treure’ls de la situació d’irregularitat en la qual viuen.

Els equips d’educadors de l’espai públic de l’Ajuntament van dur a terme, entre l’abril i l’agost, intervencions de diagnosi en què  van contactar amb 213 persones per conèixer a fons la seva situació. D’aquestes entrevistes es desprèn que el 83% resideixen a Barcelona, amb una estada mitjana al voltant dels 4 anys.

Durant la presentació de l’informe, la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, ha explicat que els venedors ambulants tenen “una baixa vinculació a serveis i recursos municipals”. De fet, només el 9% daquestes persones fan ús dels centres de serveis socials, i un 38% utilitzen el sistema català de salut i els serveis d’urgències en cas de necessitat.

L’informe planteja la necessitat “d’un abordatge social d’aquest fenomen, especialment pel que fa al reforç dels itineraris d’inclusió a través de suport en l’ocupació i de la intensificació de l’acompanyament en la regularització”. Ortiz ha destacat que “es tracta d’immigrants en situació administrativa irregular que no disposen duna alternativa regulada per guanyar-se la vida i no s’han detectat màfies darrere d’aquest fenomen, sinó xarxes de solidaritat per ajudar-se de forma mútua”.

Amb el diagnòstic fet, doncs, s’està treballant per elaborar un pla integral que inclogui accions en l’àmbit social, en la relació amb el comerç estable i regular de la ciutat i en matèria de seguretat i espai públic.

Radiografia dels venedors ambulants de la ciutat

A partir de les enquestes realitzades, s’han pogut identificar 4 àmbits en els quals actuen els venedors ambulants. Són: la venda de records, de llaunes de cervesa, de productes dimitació i de productes recuperats de contenidors.

Pràcticament la totalitat d’aquest col·lectiu està format per homes joves o de mitjana edat provinents del Pakistan, el Senegal o lÀfrica en general.

 

Comparteix aquest contingut