Les persones amb discapacitat tenen uns drets que cal conèixer, respectar i garantir

Les persones amb discapacitat tenen uns drets que cal conèixer, respectar i garantir

05/12/2018 - 21:24

L'Ajuntament de Barcelona impulsa una campanya per donar a conèixer la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, coincidint amb el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat i els 70 anys de la Declaració Universal dels Drets Humans.

El 3 de desembre se celebra el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat i el 10 de desembre els 70 anys de la Declaració Universal dels Drets Humans. Coincidint amb aquestes dues efemèrides, volem engegar una campanya de difusió per donar a conèixer la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.

 

Què és la Convenció?

La Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat és una norma que recull els drets humans i les llibertats fonamentals de les persones amb discapacitat. El seu objectiu és promoure, protegir i garantir que les persones amb discapacitat gaudeixen plenament i en igualtat de condicions de tots els seus drets i les seves llibertats.

La Convenció va ser aprovada per l’Assemblea General de Nacions Unides el 13 de desembre de 2006 i L’Estat Espanyol la va signar el 30 de març de 2007. Amb aquesta signatura es comprometia a fer complir els principis de la Convenció.

 

En quins principis es basa la convenció?

La Convenció es basa en el respecte a la dignitat inherent a la persona, a l’autonomia individual i la llibertat en la presa de decisions. També es basa en la no discriminació i en el respecte per la diferència i l’acceptació de les persones amb discapacitat, com a part de la diversitat i la condició humana. Un altres dels principis importants són la igualtat d’oportunitats, l’accessibilitat i la participació i inclusió a la societat.

 

Per què és important i què significa que Espanya l’hagi signat?

La convenció és important perquè defineix com garantir els drets humans de les persones amb discapacitat, perquè preveu mesures per tal de garantir la igualtat i perquè els estats que l’han signat (entre ells espanya) estan obligats a implementar-la.

Les obligacions dels Estats que l’han signat són, entre d’altres, protegir i promocionar els drets de les persones amb discapacitat; promoure i assegurar que les persones facin ús dels seus drets i llibertats, modificar o eliminar les normatives que siguin discriminatòries; vetllar perquè ningú (cap persona, organització o empresa privada) discrimini les persones amb discapacitat.

 

Conscienciar i lluitar contra els prejudicis

Una de les principals accions que s’han de realitzar per assegurar el compliment dels principis de la convenció és informar a la ciutadania dels drets de les persones amb discapacitat i generar una visió de la discapacitat lliure de prejudicis. Així ho diu l’article 8 de la Convenció.

És per això que l’Ajuntament de Barcelona, a petició del Consell Rector de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) posa en marxa una campanya per difondre els drets de les persones amb discapacitat, coincidint amb el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que se celebra el 3 de desembre i el Dia dels Drets Humans, el 10 de desembre.

La campanya té com a objectiu donar a conèixer una mica més la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat i l’hem dissenyat en el marc de la campanya Cities for Rights organitzada per l’Àrea de Drets de Ciutadania, Cultura, Participació i Transparència l’any en què es compleixen 70 anys de l’adopció de la Declaració Universal dels Drets humans. Aquesta difusió es farà a través de banderoles en alguns punts de la ciutat i, especialment, amb els canals de comunicació online de l’Ajuntament, tant de l’IMPD com de l’Àrea de Drets Socials i l’Àrea de Drets de Ciutadania.

 

Per saber més sobre la Convenció i la defensa dels drets

Per conèixer el text complert de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat recomanem la versió en lectura fàcil del text que va editar l’Ajuntament de Barcelona. També us facilitem de nou el contacte de l’Oficina per la No Discriminació de l’Ajuntament de Barcelona, a través de la qual es pot accedir a formació i documentació rellevant en matèria de drets i es poden posar denuncies en cas d’haver patit alguna discriminació.

 

Per altra banda, l’IMPD ha editat conjuntament amb la Federació ECOM i l’Àrea de Drets de Ciutadania la Guia pràctica per la defensa dels Drets de les persones amb discapacitat física que s’ha presentat aquest mes de desembre al Museu Picasso i que es pot descarregar online, tant en versió extensa com en versió lectura fàcil.

 

 

Comparteix aquest contingut