Nou Barris presenta oficialment el projecte "Activa't per la salut mental"

Nou Barris presenta oficialment el projecte "Activa't per la salut mental"

25/09/2015 - 00:00

L’Associació AFEM Nou Barris, l’Associació Centre Higiene Mental Nou Barris (que gestiona els Centres de Salut Mental Nord i Sud de Nou Barris), l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, el Departament de Salut i la Federació Salut Mental Catalunya van presentar el passat 17 de setembre a la Seu del Districte de Nou Barris el programa pilot “Activa’t per la salut mental”, un projecte que pretén empoderar les persones amb problemes de salut mental greus i les seves famílies en el tractament i el procés de recuperació, i convertir-les en agents actius de la seva salut.

El projecte s’emmarca dins el Pla Integral d’atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions, que estableix el suport a les famílies com element clau, responent així a una demanda històrica, i s’inicia amb un programa pilot de tres anys de durada amb l’objectiu d’avaluar-lo i incorporar-lo a les xarxes públiques d’atenció catalanes.

El districte de Nou Barris és un dels dotze territoris catalans seleccionats per dur-lo a terme, sota el lideratge de l’Associació AFEM Nou Barris i el proveïdor de serveis sanitaris Associació Centre Higiene Mental Nou Barris. Nou Barris compta amb una llarga trajectòria de treball conjunt coordinat entre serveis sanitaris i socials i l’associació de familiars per garantir un model d’atenció comunitària a les persones amb trastorn mental greu i les seves famílies. El projecte, que ja s’ha posat en funcionament amb el suport de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, preveu quatre tipus de serveis:

  • Espai SITUA’T: servei d’informació, especialitzat en salut mental, dirigit a la ciutadania en general i específicament a persones amb problemes de salut mental greu i les seves famílies.
  • Servei psicoeducatiu per a famílies PROENFA i persones que pateixen un problema de salut mental greu, desenvolupat pels professionals (infermers i psiquiatres) del CSMA Sud i Nord dins del Programa Trastorn Mental Sever (TMS).
  • Servei desenvolupament de l’empoderament PROSPECT
  • Grups d’ajuda mútua, serveis de suport continuat basats en l’intercanvi d’experiències entre iguals.

L’Espai Situa’t ja ha atès diverses demandes de famílies i persones afectades, i també ha ofert assessorament a professionals de les xarxes social i associativa. Es preveu incrementar el nombre de demandes ateses, fins una mitjana de 70 casos anuals. L’inici del programa formatiu psicoeducatiu (Proenfa) està previst per al darrer trimestre de l’any.

A més de Nou Barris, els territoris on s’ha implantat la prova pilot són Sabadell, Girona, Granollers, Manresa, Lleida, Terres de l’Ebre, Tarragona, Igualada, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet i Vilanova i la Geltrú. La prova pilot preveu abastar unes 3.000 persones als diferents serveis del circuit.

“Activa’t per la salut mental” és un projecte promogut per la Federació Salut Mental Catalunya i la Generalitat de Catalunya que compta amb la col·laboració del Departament de Benestar i Família, les quatre diputacions, l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i el suport de l’Obra Social “la Caixa” i altres entitats privades.

Comparteix aquest contingut