Cinema i espectacles

Dins l'àmbit dels espectacles i el cinema a Barcelona existeixen diverses iniciatives i programes per apropar els espectacles i les sessions de cinema a les persones amb diversitat funcional.

Pel que fa a l'accessibilitat física, la supressió de barreres arquitectòniques i la incorporació del criteris de disseny universal han estan presents des de fa anys en els projectes arquitectònics, fet que ha permès obtenir un alt grau d’accessibilitat per a les persones amb mobilitat reduïda.

Respecte a l’accessibilitat comunicativa, la seva millora és un dels aspectes en els què s’està treballant més intensament durant els últims anys amb la incorporació de mesures com la instal·lació de bucles magnètics, l'adaptació de la senyalètica als edificis, l'audiodescripció en directe, les visites tàctils guiades a l'escenografia i/o el vestuari, la interpretació en llengua de signes, la subtitulació en directe, les emissores de freqüència modulada i la descripció argumentativa (explicació personalitzada de l'argument).

Determinats cinemes compten amb sistemes d'audiodescripció i subtitulació i existeixen apps per a mòbils que permeten a les persones cegues disposar d'audiodescripció de les pel·lícules i a les persones sordes disposar de subtítols.

Pel que fa al teatre i els espectacles, l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i l'Institut de Cultura treballen conjuntament per garantir que tota la ciutadania pugui accedir i gaudir de la programació teatral dels teatres municipals de la ciutat.

Altres iniciatives público-privades com els programes Apropa Cultura o Teatro Accesible permeten també la programació de sessions accessibles d'espectacles a diversos equipaments de la ciutat.

Gràcies a tots aquests agents, Barcelona compta amb sessions accessibles dins la programació regular d'espectacles teatrals i musicals: la programació del Liceu, el Teatre Lliure, el Sant Andreu Teatre, el Teatre Grec i altres teatres, auditoris i centres cívics municipals inclou sovint sessions amb mesures d'accessibilitat per a persones amb diversitat funcional.

A més, l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat gestiona directament el projecte Teatre Infantil Accessible a Barcelona, una programació regular d'espectacles infantils adaptats a diversos teatres i centres cívics de la ciutat.

Comparteix aquest contingut