Museus, biblioteques i equipaments de participació ciutadana

L’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat treballa de manera conjunta amb l’Institut de Cultura, amb el Consorci de Biblioteques i amb els districtes per tal de garantir que tota la ciutadania pugui accedir als continguts dels museus, biblioteques i equipaments de participació ciutadana com centres cívics, casals de barri i casals de joves.

Pel que fa a l’accessibilitat física, la supressió de barreres arquitectòniques i la incorporació del criteris de disseny universal han estan presents des de fa anys en els projectes, fet que ha permès obtenir un alt grau d’accessibilitat per a les persones amb mobilitat reduïda.

Respecte a l’accessibilitat comunicativa, durant els darrers anys s’han incorporat nombrosos recursos materials que permeten l’accés als continguts culturals de les persones amb necessitats comunicatives especials. Per exemple, a finals del 2014 comptaven amb bucle magnètic 69 sales i equipaments de titularitat municipal.

Museus

La millora de l’accessibilitat a la comunicació als centres museístics ha estat un dels aspectes en els què s’està treballant més intensament durant els últims anys a través d'un Pla d'Actuacions que contempla la instal·lació de bucles magnètics, la millora de l’accessibilitat comunicativa, la formació del personal d’atenció al públic i del personal tècnic per a una millor atenció a les persones amb necessitats especials. Als nous museus s’han instal·lat sistemes novedosos com maquetes amb Braille, audioguies, codis QR i altres innovacions tecnològiques per poder accedir as continguts de les exposicions. A més, la tecnologia, especialment de la imatge i la informació, ha permès desenvolupar aplicacions mòbils per a la transmissió d’informació adaptada. Els museus que incorporen les mesures més innovadores són el Born Centre Cultural, el Museu del Disseny HUB, el Museu Etnològic, el Museu Picasso i el Museu de les Cultures del Món.

Biblioteques

Durant els últims anys s’ha treballat intensament l’accessibilitat comunicativa de les biblioteques de Barcelona a través de la instal·lació de bucles magnètics, la instal·lació de productes de suport per a persones amb especials necessitats pel que fa a la comunicació, la millora de la senyalètica dels edificis, l’organització d'activitats accessibles dins la programació regular d'activitats de les biblioteques i la formació del personal en matèria d'atenció al públic amb necessitats especials i en matèria de noves tecnologies adreçades a persones amb necessitats especials. Com a resultat, Barcelona compta actualment amb una àmplia xarxa de biblioteques accessibles que milloren constantment els seus fons i instal·lacions per adaptar-se a les necessitats de totes les persones. Cal destacar que cinc biblioteques de la ciutat (Poblenou-Manuel Arranz, Francesc Candel, Gòtic-Andreu Nin, Sagrada Família i Vilapicina i la Torre Llobeta) compten amb un kit de les tecnologies més punteres per a la comunicació accessible, amb pantalles, teclats, ratolins i joysticks adaptats per a persones amb necessitats ergonòmiques i comunicatives especials.

Equipaments de participació ciutadana

De la mateixa manera, es vetlla perquè els centres cívics, casals de barri i casals de joves de la ciutat puguin oferir activitats accessibles per a les persones amb diversitat funcional, mitjançant la instal·lació de bucles magnètics i la programació d’exposicions i activitats amb mesures d’accessibilitat com llengua de signes, audiodescripció o subtitulació. També es programen activitats relacionades amb el món de la discapacitat o destinades a la sensibilització de la ciutadania envers la diversitat funcional.

Comparteix aquest contingut