Torna el festival comunitari, col·lectiu, obert i participat per diverses organitzacions de l’ESS. Emmarcat en les Festes de la Mercè, el Festival Acció Cultura Viva (ACV) és una proposta d’autogestió cultural que promou formes de funcionament innovadores en la indústria cultural. Se celebra al districte de Sant Andreu del 23 al 25 de setembre amb nombroses actuacions, tallers i activitats diverses.
Torna el festival comunitari, col·lectiu, obert i participat per diverses organitzacions de l’ESS. Emmarcat en les Festes de la Mercè, el Festival Acció Cultura Viva (ACV) és una proposta d’autogestió cultural que promou formes de funcionament innovadores en la indústria cultural. Se celebra al districte de Sant Andreu del 23 al 25 de setembre amb nombroses actuacions, tallers i activitats diverses.
L’Acció Cultura Viva (ACV) d’enguany compta amb nombroses propostes musicals transgressores, inclusives i experimentals, que exploren diversos gèneres musicals: flamenc, electrònica, rap, rock, música urbana, trap, R&D, reggae, jazz i cançó d’autor.
L’ACV té una clara perspectiva feminista, LGTBIQ, antiracista i anticapacitista. Any rere any, el festival vetlla per les diversitats i la paritat de gènere i compta amb propostes musicals transgressores, inclusives, sorprenents i experimentals. Es volen mostrar projectes musicals sorgits de la ciutat i d’arreu que durant tot l’any mantenen viva la flama de la cultura de petits escenaris comunitaris. Una escena soterrada que es vol visibilitzar i on, de forma significativa, diferents cooperatives culturals i organitzacions de l’ESS en formen part.
A l’edició d’enguany tenen un especial protagonisme grans icones del feminisme musical, artistes dissidents i bandes que exploren gèneres musicals que passen pel flamenc, l’electrònica, el rap, el rock, la música urbana, el trap, l’R&B, el reggae, el jazz i la cançó d’autor.
La comissió de programació ha elaborat el cartell a partir de les més de 500 propostes rebudes i ha treballat per vetllar per les diversitats i la paritat de gènere.
El festival se celebrarà en dues ubicacions al districte de Sant Andreu:
- El 23 de setembre a la Nau Bostik, un espai per a actes i esdeveniments al barri de La Sagrera. Hi actuaran La Maga, Eli Almic i Koers.
- El 24 i 25 de setembre al recinte de Fabra i Coats, al barri de Sant Andreu del Palomar. Hi actuaran miquel i Novel Quintet, Noko Woi, Senyor Oca, Trezor, Remei de Ca la Fresca, TNDE, Robot Emilio, Flamenco Metropolitan, Joana Dark, Zbakek, Nara is Neus, Amas, Eva Fernández, Opinólogas, Som Noise i Dj Trapella.
A més de les actuacions, el dissabte 24 es celebrarà a l’Espai Sònic la Fira Discogràfica de segells independents, l’emissió de ràdio comunitària en directe amb la participació de la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona i diversos tallers, performances i el Discofòrum, on cada persona porta una cançó perquè s’escolti i comenti. L’objectiu d’aquestes activitats és fomentar la col·laboració, l’experimentació, la multidisciplinaritat, compartir, la desconnexió i la reconnexió.
Què és Acció Cultura Viva?
El festival ACV és un projecte comunitari amb els valors de l’Economia Social i Solidària (ESS), tant pel que fa a l’organització com pels proveïdors que s’hi impliquen.
Es diferencia dels models de festival dominants, sent un projecte centrat a crear comunitat, donar suport al teixit cultural de la ciutat i esdevenir punt de trobada i celebració. En l’economia interna del festival també s’apliquen els principis de l’ESS i un tractament econòmic equilibrat entre totes les persones que és a partir de criteris igualitaris tant en el cas d’artistes com de les persones participants en l’organització.
Forma part de Cultura Viva, un programa impulsat per l’Institut de Cultura de Barcelona, amb el suport del Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Política Alimentària. Aquest any està organitzat pels col·lectius i espais següents: Alterevents, l’Ateneu L’Harmonia, Las Pibas Producen, Cultura en Vivo, El Triangle Contracultural, Nau Bostik, Dona Cançó, Fabra i Coats-Fàbrica de Creació, The Good Good, Llobregat Block Party, Pedra, Quesoni, Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya (XES), La Clara Comunicació i altres persones a títol individual. Les decisions es prenen en diverses comissions de treball obertes a qualsevol que hi tingui interès, i es posen en comú en el plenari participatiu de l’ACV.