Diàlegs intergeneracionals a Navas

Acció comunitària. De la interacció entre joves i gent gran sorgeix "Diàlegs intergeneracionals", un projecte audiovisual de cocreació realitzat amb el jovent i la gent gran de Navas amb l'Associació Cultural elParlante.

El grup de Joves El Click que conforma el Projecte Prisma, han sortit a visitar el Casal de Gent Gran de Navas per parlar de la vida i del barri que comparteixen.

Un projecte audiovisual de cocreació impulsat pel grup de joves El click posa en contacte a joves de Navas amb el Casal de gent Gran. D’aquí en sorgeix “Diàlegs intergeneracionals”, que podrà veure’s al Centre Cívic Navas el proper dia 4 d’octubre a les 18h

A partir d’un recorregut pel barri, les seves places i llocs més emblemàtics hem descobert, a través de la càmera, nous racons que volem projectar en una presentació oberta a tota la comunitat, on podrem compartir també les experiències de connectar dues generacions aparentment distants.

Aquest és un projecte comunitari obert a tot el barri, que va ser possible gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona, el Pla Comunitari de Navas i el PES Navas de Salesians Sant Jordi. “Diàlegs intergeneracionals” ha estat fruit de la cooperació entre joves i gent gran amb l’Associació cultural elParlante.

El projecte Prisma

La iniciativa s’emmarca en un projecte més ampli anomenat el Projecte Prisma que sorgeix al 2017 com una proposta per canviar la imatge de la gent jove de Navas. Per aconseguir-ho es va obrir un espai de comunicació i participació que visibilitza els temes i interessos de joves i adolescents del barri. Realitzen projectes audiovisuals de cocreació per promoure l’acció comunitària a través de la trobada, el debat i el diàleg col·lectiu.

Es treballa amb joves d’entre 16 i 20 anys que pertanyen al barri o fan la seva vida a Navas. Es realitzen dinàmiques de teatre de les oprimides i sessions de sensibilització sobre temes que travessen la vida dels i les joves com ara són el classisme, el racisme, el masclisme, la diversitat de gènere i la diversitat cultural.

Resultats

De moment s’han realitzat dues temporades. A la primera, el grup va decidir representar l’assetjament que pateixen dones i noies al carrer, i van parlar també de racisme i islamofòbia des d’una perspectiva de gènere. El resultat va ser el curtmetratge “el día que me aceptes”, un guió de ficció escrit a partir d’històries quotidianes de discriminació i odi no visibilitzades. També es va realitzar un documental del procés, on es poden veure totes les etapes del treball realitzat.

A la segona, el grup de joves del projecte prisma va recórrer els carrers del barri per crear antena Navas, un recull de notícies realitzat als carrers del barri, que conté un espot publicitari, un reportatge i un curtmetratge. Durant la presentació als veïns i veïnes del barri, es van debatre temes com quina idea té la societat sobre l’ús del mòbil?, o què és l’amor romàntic?, i com ho representen als mitjans de comunicació?