×

Error message

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /var/www/apps/app0486/www/acciocomunitaria/includes/file.phar.inc).

I ♡ La Mina, més estima i menys estigma

26/11/2018 - 08:00 h

Energies Comunitàries. ‘I ♡ La Mina’, com a concepte i sota la forma concreta de petit adhesiu repartit al barri, vol compartir i constatar públicament aspectes i sentiments positius sobre un barri ple de diferents capes, vivències i estigmes.

A finals d’octubre ens arriba la notícia que a La Mina inauguraran una exposició sobre els aspectes positius del barri per reforçar el sentiment d’estima. La idea ens atrau i programem una visita pel 13 de novembre a primera hora de la tarda.

És dimarts, arribem a la Biblioteca Font de La Mina i ens trobem amb en David Picó, dinamitzador de Des de La Mina, i amb l’Isma Monfort, fotògraf documental, que ens faran la visita. La mostra ocupa un espai petit i acollidor just a l’entrada, a l’aparador de la biblioteca, on romandrà fins al 8 de desembre. A la dreta, un gran cor protagonitza el collage de fotografies que han fet persones vinculades al barri per al concurs d’Instagram #IloveLaMina i que van fer coincidir amb el 15è aniversari de Des de La Mina, el projecte de dinamització comunitària que ha coordinat aquest projecte juntament amb Monfort. El títol, ‘I ♡ La Mina’,  també porta per protagonista un cor, i és que forma part del DOCfield Barcelona, el Festival de Fotografia Documental, que aquesta edició se centra en l’amor, “els efectes de l’afecte”: una aposta per parlar de l’amor, dels efectes i les relacions amb les problemàtiques i els conflictes socials que comporta.

Al davant, enganxades a la paret i en dues files, trobem una vintena de fotografies emmarcades en negre que mostren el procés de treball efectuat al territori i que han estat retratades per tres fotògrafs: l’Isma Monfort, l’Ester Molera i la Carol Rodríguez. Tant en David com l’Isma, mentre observem les imatges, ens expliquen que l’exposició busca construir un relat positiu del barri sense amagar la seva realitat, amb els problemes i reptes que conté. També es pretén, amb aquesta, fer visible l’estima per un territori estigmatitzat i marcat a l’imaginari col·lectiu.

En realitat, I Love La Mina és una proposta que surt el gener del 2015, en el marc del projecte Espais Zombi d’IDENSITAT, per Jordi Garet, Chiara De Marco, Gaspar Maza, Daniel Ramírez Corzo, Toni Sangrà i Jordi Lafon. Espais Zombi, precisament, analitza, assenyala i promou propostes col·lectives en una determinada zona, en aquest cas La Mina, que per la confluència de diverses circumstàncies complexes i no sempre relacionades entre si determinen un paisatge que s’articula desencaixadament o en procés de zombificació. Anys més tard, Des de La Mina i l’Isma Monfort l’han adoptat i n’han multiplicat els seus usos. El tercer element identificatiu de l’exposició, de fet, és un codi QR imprès en una targeta, que dirigeix a un recull testimonial en vídeo de totes aquelles persones que han contribuït a fer realitat l’exposició, siguin creadores, organitzadores o veïnes del barri.

‘I ♡ La Mina’, com a concepte i sota la forma concreta de petit adhesiu repartit al barri, vol compartir i constatar públicament aspectes i sentiments positius sobre un barri ple de diferents capes, vivències i estigmesDes de La Mina, sense anar més lluny, promou l’apropiació tecnològica del veïnatge, transmet una imatge positiva del barri i genera continguts d’aspectes que passen al territori perquè quedi en la memòria. Les persones que el dinamitzen estan contentes amb l’èxit que ha tingut el concepte:

I love la mina és una troballa: Va començar com quelcom que no tenia cap altra intencionalitat que el joc i de sobte ens hem trobat amb un concepte que funciona molt bé en diversos sentits, com a hashtag o com a excusa per fer treball comunitari. No és una campanya institucional o de publicitat però funciona com a campanya publicitària – David Picó

És realment transgeneracional. És potent veure que hi ha adolescents que amb l’etiqueta munten el hashtag, com hi ha senyores grans que ho poden cosir en una bossa – Anna Masqué

La proposta, tal com explica la mateixa exposició, s’adhereix sense complexos a múltiples campanyes publicitàries per reivindicar grans ciutats com Nova York, Roma o Barcelona. L’adhesiu, difós dins i fora del barri, “adquireix categoria de codi translocal perquè convida a jugar i expressar tant a les persones que hi viuen com a les que estan de pas, sense oblidar a les que encara no el coneixen”.

Exercici obligat és, per a qui hi va, fer-se una foto amb l’adhesiu i penjar-lo a les xarxes amb el HT #ilovelamina. Trobareu més exposicions sota el paraigua DOCfield i fins al 8 de desembre a la seva web.

#ConnectemComunitats

Més informació