Els dies 17 i 18 de setembre tindrà lloc la setena edició de la Nit de les Religions de Barcelona. En aquesta setena edició, sota el subtítol “Conviccions i creences en diàleg”, hi haurà una cinquantena d’activitats repartides per tots els territoris de Barcelona i organitzades per centres de culte i entitats de diferents conviccions que oferiran xerrades, tallers, concerts, representacions i rutes guiades, entre altres activitats.
La Nit de les Religions té com a objectiu principal generar i promoure un espai de trobada, de coneixement mutu i de diàleg entre la ciutadania i les comunitats i entitats religioses i de consciència de Barcelona. Són dos dies de portes obertes i de diàleg en què hi participaran una cinquantena de comunitats i entitats de diverses tradicions religioses o conviccions: cristianes de diferents denominacions, musulmanes, jueves, budistes, bahá’ís, hindús, sikhs, altres conviccions i no religioses. Com en les edicions anteriors, seran unes jornades per conèixer la pluralitat de conviccions, tradicions espirituals i confessions dels veïns i veïnes de la ciutat i interaccionar-hi. Les dues edicions anteriors es van adaptar a la realitat marcada per un context de crisi sanitària arran de la covid-19, però enguany es torna a la presencialitat total (només una activitat serà virtual).
La iniciativa, que rep el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació La Caixa, l’organitza l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós i Interconviccional (AUDIR), amb el lideratge del seu grup de joves.
A través del diàleg interreligiós, interconviccional i intercultural, la Nit de les Religions posa en relleu que la pluralitat religiosa enriqueix la identitat de Barcelona i en forma part. La proposta pretén generar un punt de trobada i de diàleg entre la ciutadania de Barcelona i les comunitats religioses i entitats de diferents conviccions. La Nit de les Religions, a més, busca trencar prejudicis i estereotips que són font de diverses formes de discriminació, i promoure els valors de la cultura de la pau.
“La diversitat de creences i conviccions és un patrimoni de la nostra societat i, quan va acompanyada del respecte i el diàleg, és un pilar sobre el qual construir una societat més justa i igualitària”, afirma Arnau Oliveres, codirector d’AUDIR. I afegeix que “La Nit de les Religions, Conviccions i Creences en Diàleg és un esdeveniment que promou la trobada i el diàleg inclusiu, que vol ser un espai que permeti conèixer la diversitat del nostre país i combatre prejudicis, estereotips i discursos que promoguin l’odi, mostrant les aportacions de les tradicions a una humanitat compartida”.
Per la seva banda, el comissionat de Diàleg Intercultural i Pluralisme Religiós de l’Ajuntament de Barcelona, Khalid Ghali, destaca “la importància que una ciutat plural i diversa com Barcelona tingui un esdeveniment com La Nit de les Religions, una cita anual que, en la seva sisena edició, es consolida com una proposta per donar a conèixer i apropar la diversitat de creences i conviccions presents a la ciutat als veïns i veïnes”. Destaca que aquesta iniciativa “genera espais i oportunitats de trobada i diàleg, trenca estereotips i prejudicis i enriqueix el conjunt de la ciutadania”.
L’acte inaugural tindrà lloc 17 de setembre a les 12.00 h, a la Sala d’Actes del Centre Cívic Cotxeres de Sants (carrer de Sants, 79). Hi intervindran, entre d’altres, el Sr. Khalid Ghali Bada, comissionat de Diàleg Intercultural i Pluralisme Religiós de l’Ajuntament de Barcelona, i la Sra. Montse Castellà, presidenta de l’AUDIR. Tot seguit, el grup “Rumba Nois” oferirà un concert de rumba catalana, amb explicacions sobre l’origen del poble gitano i la rumba catalana, i un taller de palmes.
De totes les activitats que s’han organitzat en aquesta edició, en destaquen les rutes guiades per diferents territoris de la ciutat així com també les rutes temàtiques, que al llarg de les sis edicions anteriors han tingut molt èxit i s’han anat consolidant i augmentant. Algunes, com en les edicions anteriors, són organitzades per grups de diàleg interreligiós de Barcelona*. Enguany, totes elles tindran lloc el dissabte 17 de setembre i requereixen d’inscripció prèvia. En aquesta edició trobem:
-
Ruta guiada de cementiris de Barcelona: visita guiada al cementiri de Montjuïc, un reflex de la ciutat.
-
Ruta de la memòria gitana i la rumba catalana a l’Ecomuseu Urbà Gitano de Barcelona.
-
Ruta guiada del Grup de Diàleg Interreligiós de Gràcia: visita a la Parròquia de Verge de Gràcia i Sant Josep, al Dojo Zen Ryokan i a l’Església Evangèlica Baptista de Gràcia.
-
Ruta guiada del Grup de Diàleg Interreligiós de Nou Barris: visita a la Mesquita Yamaat Ahmadia, a la Parròquia Sant Sebastià i a l’Església Evangèlica Unida de Barcelona.
-
Ruta guiada per l’Eixample: visita a l’Església de Scientology de Barcelona i al centre de Brahma Kumaris; ambdues oferiran un taller.
-
Ruta guiada del Grup Interreligiós del Raval: visita a la Mesquita Tarek Ibn Ziad i al Centre Filipí Tuluyán-San Benito.
La llibertat de consciència i de culte i el seu reconeixement a la ciutat és fonamental. I perquè la llibertat de conviccions i de consciència sigui veritablement possible cal treballar en el marc de la laïcitat, per tal que totes les cosmovisions i opcions de consciència (religioses i no religioses) convisquin i cooperin en igualtat d’oportunitats. Però més enllà del dret a expressar la fe, les entitats i tradicions religioses i de consciència aporten una riquesa i un valor incalculables a una ciutat com Barcelona. Formen part d’un bé comú, un bé històric, un bé cultural i humà que cal garantir i preservar.
Així, doncs, el 17 i 18 de setembre seran dos dies per descobrir les diferents religions, els cultes i les conviccions de Barcelona. Uns dies per a creients i no creients, per a la convivència i el gaudi.