×

Error message

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /var/www/apps/app0486/www/acciocomunitaria/includes/file.phar.inc).

‘Les coses bones de la vida’: una minisèrie sobre l'acció comunitària

09/09/2019 - 08:09 h

Acció comunitària. A través de cinc capítols, formats per un vídeo i un reportatge escrit, es mostra com l’acció comunitària canvia la vida dels veïns i les veïnes, i la fa més plena, més alegre, més col·lectiva i arrelada.

“Quan vaig arribar al Besòs, jo estava molt sola i trista, i necessitava suport, xerrar amb algú. Cinc anys més tard, ja ho veus, estic totalment implicada en la dinàmica comunitària del barri: participo en un munt d’espais, entre els quals la Taula de Convivència i la Colla Gegantera, de la qual soc la presidenta. Jo ja no soc només jo, ara soc moltes parts del barri.”

Això ens ho explica la Yolanda, al segon capítol de ‘Les coses bones de la vida’, parlant del seu trajecte personal pels espais comunitaris del Besòs, i de com li han canviat la mirada i la pròpia identitat.

Amb ‘Les coses bones de la vida’ presentem una sèrie d’històries personals, en cinc capítols, que ens acompanyen per entendre com l’acció comunitària canvia la vida dels veïns i les veïnes, i les fa més plenes, més alegres, més col·lectives i arrelades.

I és que l’acció comunitària, sigui on sigui, té un principi que es posa al centre: construir per a totes les veïnes la possibilitat, i la pràctica, d’una vida que sigui digna de ser viscuda.

Teixir espais de solidaritat mútua

Per aconseguir-ho, cal un compromís personal, és clar, però cal també, i sobretot, un component genuí d’allò comunitari: fer-ho juntes. Teixir espais de solidaritat mútua, divertir-se, treballar la terra, cuinar, dissenyar i cosir vestits, reunir-se entorn de taules comunitàries i, també, organitzar-se i fer front juntes a les adversitats i a les injustícies.

Aquesta trama, col·lectiva, de construcció, d’afrontar les dificultats, personals i de grup, i de construir l’esperança, la trobaràs al rerefons de cada un dels capítols de la sèrie. Però, tot i així, el que pren la veu principal, protagonista, de cada minireportatge són les històries personals de veïns i veïnes, que juntes viuen i fan florir al seu barri ‘Les coses bones de la vida’: “Trobar-nos bé” (cap.1); “Formar part” (cap. 2); “Els fruits que fem créixer” (cap. 3), “Arribar a casa” (cap. 4), i “L’alegria” (cap. 5).

Amb ‘Les coses bones de la vida’ entenem que aquests plaers tan simples són també l’assoliment de tot un teixit de veïnes i veïns, de col·lectius i professionals compromesos i amb ganes de donar-li valor a la vida en comú, i de construir els barris i la ciutat juntes, comunitàriament.

Cap. 1 “Trobar-nos bé”: Pots veure el vídeo i llegir el reportatge aquí.
Cap. 2 “Tenir arrels”: Pots veure el vídeo i llegir el reportatge aquí.
Cap. 3 “Els fruits que fem créixer”: Pots veure el vídeo i llegir el reportatge aquí.
Cap. 4 “Arribar a casa”: Pots veure el vídeo i llegir el reportatge aquí.
Cap. 5 “L’alegria”: Pots veure el vídeo i llegir el reportatge aquí.