Paral·lel 62, la sala de concerts que reneix i vol esdevenir un espai obert al veïnat

26/10/2022 - 09:18 h

Cultura i lleure. El projecte per transformar l’antiga Sala Barts comença amb l’adjudicació del concurs públic a les cooperatives L’Afluent, Quesoni i la Sala Upload.

La tercera sala més gran de Barcelona, situada al número 62 de l’avinguda del Paral·lel, comença un nou capítol amb un projecte revitalitzador que combina la música i les arts escèniques amb la participació ciutadana i l’economia social i solidària. Amb un model de gestió basat en una governança horitzontal, pròpia i inclusiva, la nova Sala Paral·lel 62 vol esdevenir un espai obert a l’activitat veïnal, associativa i cultural del barri.

Més que una sala de concerts

Avui s’ha presentat el nou model de gestió de la Sala Paral·lel 62, fruit del concurs públic que s’ha resolt amb l’adjudicació a la unió temporal d’empreses formada per les cooperatives L’Afluent, Quesoni i la Sala Upload.

El projecte guanyador aposta per una gestió horitzontal vinculada a l’economia social i solidària, que suposa la transformació de la sala de concerts en una casa de cultura. D’aquesta manera, Paral·lel 62 impulsarà la participació ciutadana i promourà projectes socioculturals més enllà de la música.

Amb una programació de qualitat, inclusiva, accessible, intercultural i paritària, es combinaran les propostes musicals d’artistes de referència amb veus noves, tot donant suport a l’escena local i convidant també la internacional. Tanmateix, es vol donar continuïtat a la col·laboració de la sala amb esdeveniments culturals de la ciutat com el Festival Grec, el Festival de Jazz de Barcelon, el Primavera Sound o Barcelona Acció Musical (BAM).

Novetats destacades de Paral·lel 62

Algunes novetats vinculades al canvi de model de gestió són les següents:

  • Un dels objectius del projecte és que tingui un impacte positiu en el territori. Per impulsar projectes socioculturals, Paral·lel 62 es coordinarà amb entitats, equipaments i associacions que treballen als barris de proximitat i incorporarà estratègies compartides amb entitats vinculades a l’impuls de l’economia social i solidària.
  • El servei de venda d’entrades en línia es gestionarà amb Tickètic, una plataforma de gestió ètica.
  • S’impulsarà un projecte de restauració, aprofitant la cuina professional que ha estat inactiva durant anys, que gestionarà la Cooperativa Abarka. A través de la gastronomia, la cooperativa treballa per generar oportunitats laborals de persones migrants i racialitzades, i ofereix servei de càtering i tallers específics.
  • Es reprendrà l’activitat de l’estudi de gravació, que no ha tingut cap ús en els darrers anys. Un cop estigui equipat, es posarà en marxa com a recurs per a la creació i la formació musical.
  • El projecte de finançament està plantejat per combinar la inversió privada i la pública. L’objectiu és que al voltant del 80% del projecte es financi amb els ingressos de l’activitat i al voltant del 20% amb finançament públic i privat.

Un espai cultural amb història

Amb un aforament de fins a 1.450 persones a la sala gran i 130 localitats a la Sala Club, l’espai que actualment ocupa Paral·lel 62 ha estat un punt de referència per a la cultura durant dècades. Primer va ser el Circo Español Modelo, més tard el Teatro Circo Español, el Gran Teatro Español, el Cine Teatro Español, la discoteca Studio 54, el restaurant amb espectacles Scenic Barcelona i, després que l’adquirís l’Ajuntament de Barcelona, l’Artèria Paral·lel i la Sala Barts.